Microsoft släpper Cortana till Android

Microsoft Cortana Android

Cortana kan nu installeras på Android och ersätta Google Now.


Även om det fortfarande rör sig om en betaversion så har Microsoft kommit långt med utvecklingen. Den senaste uppdateringen gör det möjligt att ersätta genvägen för Google Now så den istället pekar på Cortana.

Digitala assistenter har vuxit sig allt mer populära i takt med att Google Now och Apple Siri blivit populära. Här i Sverige verkar intresset inte har kommit i kapp det amerikanska, men kanske kan smarta assistenter som Cortana hjälp till me ddet.

Cortana är spännande möjlighet som garanterat många tänker prova när den färdiga versionen släpps senare i år. Oavsett hur många uppdateringar som släpps så finns det dock en sak Microsoft inte kan erbjuda, nämligen röstaktivering av Cortana.

Ingen röstaktivering

Begränsningar i hårdvara och Android stoppar Cortana från att kunna aktiveras med ”Hey, Cortana”. Dessvärre för oss i Sverige kommer Cortana inte att fungera alls på flera månader.


Cortana lyser som starkast med Windows 10 och Windows 10 Mobile med sin täta integration. Det är inte förvånande att begränsningar i andra plattformar gör assistenten mindre kraftfull.

Nämnvärt är att du måste godkänna att Cortana får tillgång till en hel mängd saker i din telefon för maximal funktionalitet. Som kalendern, kontakter, samtalshistorik, filer och liknande.

Använder du Google Now och i så fall kan du tänka dig att prova Cortana? Ladda ner applikationen via Google Play Store.