Microsoft påstår att Edge har exklusiva funktioner — som finns i Opera & Vivaldi

Microsoft Edge Logo 950 x 500

Microsoft påstår att webbläsaren Edge för Windows 10 är den enda på marknaden som kan förhandsvisa och låsa tabbar. Ett falskt påstående som har startat något av ett webbläsarkrig.

Det var strax innan nyår 2016 som Microsoft gick ut med att deras webbläsare inte bara kunde låsa fast tabbar så de inte kunde tas bort oavsiktligt, användaren kunde också förhandsvisa innehållet utan att klicka på tabbarna.

microsoft twitter edge pin preview claim

Så långt är det inga konstigheter, men att Microsoft dessutom marknadsförde funktionerna som exklusiva för webbläsaren Edge. Det var något som bland annat konkurrenterna Opera och Vivaldi reagerade på — vilket inte är så konstigt då de redan har samma funktioner.

Därför är det kanske inte konstigt att svaren blev snabba och något syrliga. Opera svarade med ”Vilket sammanträffande. Vi är också den enda webbläsaren som klarar detta!” medan Vivaldi kontrade med ”Välkommen till klubben — verkar som att vi är trendsättare”.

Om Microsoft gjorde ett ärligt misstag eller tog en beräknad risk med sitt uttalande om exklusivitet. Det är i alla fall inte första gången det Redmond-baserade företaget försöker få oss att tro på hur bra Edge är och företagets tweet har idag tagits bort.

Edge vinner och förlorar i batteritester

Tidigare under sommaren 2016 gjorde Microsoft omfattande batteritester som visade att Edge gav längst batteritid av alla de stora på marknaden. Något Opera snabbt kontrade genom att visa klart längre batteritid med deras webbläsare, åtminstone i en del tester.

Surfa runt på internet med den inbyggda annonsblockeraren i Opera och du slipper de flesta strömhungriga annonser som annars visas, inte konstigt om Opera slår Edge på fingrarna (Edge hade inte aktiv blockering i Microsofts tester). Titta på film däremot och webbläsaren Edge visar sina styrkor med bäst batteritider.

Edge är på många sätt en fantastisk webbläsare, speciellt om du har tillgång till en aktiv styluspenna. Utan penna, då blir det en hel annan sak då Opera, Chrome och Firefox med sitt gedigna tilläggsbibliotek slår Edge på fingrarna i ren funktionalitet.

Vilken webbläsaren använder du och varför?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.