Microsoft: Löser problem med SSD i Windows 10

microsoft windows 10 logo 2019

Microsoft arbetar med en buggfix som löser ett allvarlig problem för SSD-diskar i Windows 10. Det handlar om den inbyggda defrag-appen som visat sig defragmentera SSD-diskar betydligt oftare än nödvändigt, något som kan minska livslängden ganska ordentligt.


Problemet ligger i att defrag-appen inte registrerar när den gjort en tidsinställd defragmentering. Beroende på hur ofta du startar om din dator så kan appen potentiellt göra om defragmenteringen gång på gång efter varje omstart – vilket sliter onödigt hårt på lagringsenheten.

Här kanske du stannar upp och undrar varför defrag-appen överhuvudtaget ska defragmentera en SSD-disk, för det behövs väl inte? Jo, det har faktiskt en effekt, även om det inte är i närheten av skillnaden vid defragmentering av en mekanisk hårddisk.

Det handlar dock inte om normal defragmentering, utan appen skickar ett TRIM-kommando till SSD-disken vilket gör att data konsolideras till färre platser i minnesmodulerna och NAND-celler som inte innehåller data blockeras från onödig användning.

TRIM-kommandot behöver inte göras oftare än en gång per månad, så att köra det efter varje omstart är absolut inte att rekommendera.


Tacksamt nog har Microsoft en lösning på gång för Windows 10 version 2004. Om du är medlem i Windows Insider kan du se buggfixen från build 19042.487.

Använder du Intel Optane-produkter finns fortfarande ingen lösning på de problem som rapporterats där. Exempelvis uppmärksammades att Optane-produkter blockerar Windows 10 från att uppgraderas med större uppdateringar. Microsoft och Intel har ingen buggfix redo dessvärre.