Microsoft köper populära Swiftkey för 250 miljoner dollar

Swiftkey AI

Populära tangentbordet Swiftkey har fått stor uppmärksamhet som en bättre lösning för inmatning av text på Android och iOS. Tack vare tredjepartstangentbordet kan man skriva snabbare, effektivare och med färre nedslag tack vare smarta gissningar som fyller i orden utan att man behöver skriva ut dem till fullo.


Swiftkey har blivit så bra att självaste Microsoft fått upp ögonen och efter förhandlingar företagen mellan så är det nu bestämt att det brittiska tangentbordsföretaget ingår i Microsoft — mot en kostnad på 250 miljoner pund vilket omräknat blir cirka 3,3 miljoner kronor.

Microsoft har gjort tunga inköp de senaste åren där populära applikationer som Sunrise Calendar och Acompli, den förstnämnda en av de absolut bästa kalenderapparna och den sista en e-postklient som fått ett stort antal anhängare (Acompli heter numera Outlook). Även Wunderlist ingår sedan en tid i Microsofts arsenal med smarta och praktiska produktivitetsverktyg.

Kan förbättra ramverket till befintliga AI-tekniker

Med Swiftkey under sina vingar kan Microsoft göra sitt eget tangentbord i Windows 10 ännu smartare men frågan är om inte tredjepartstangentbordet får fortsätta att flyga fritt under en period. Det är inte troligt att Microsoft stänger ner Swiftkey eller döper om applikationen direkt efter köpet.

Istället tros Microsoft satsa mer på kodbasen till ramverket CTNK AI vilken används till röststyrningen med Cortana och översättningsmjukvaran i Skype. Redan idag är ramverket ruskigt effektivt och har mycket goda egenskaper, men med tekniken bakom Swiftkey som också använder AI-tekniker kan det bli mycket bättre.