Copy.com stänger ner – flytta dina filer till andra molntjänster

Copy.com Logo

Molnlagringstjänsten Copy.com läggs ner och den som har filer där har fram till 1 maj på sig att ladda ned dem innan allt tas bort. Det meddelar företaget Barracuda som står bakom tjänsten och som nu bantar bort både Copy.com och dess systertjänst CudaDrive.


Under fler än fyra år har Copy.com lagrat filer i molnet åt sina användare och CudaDrive är en plattform för att synkronisera och dela dessa. Nu har de bådas resa snart nått sitt slut och därför måste användarna leta efter andra, kapabla molnlagringstjänster som kan ta över.

Lyckligtvis är det inte svårt att hitta något riktigt bra som kan ersätta — Dropbox, Box, Google Drive och Microsoft OneDrive har alla goda egenskaper för alla tänkbara användningsområden. Även Amazon har molnlagring för de riktigt stora, tunga behoven om det skulle locka.

Svårt för mindre aktörer

Tyvärr vittnar nedstängningen om de utmaningar som många mindre aktörer står inför varje dag när de stora konkurrenterna är giganter som få rår på. Om det inte finns någon lönsamhet går det inte att driva tjänsterna vidare och utveckla dem, något exempelvis Google och Microsoft inte har problem med. De kan forcera kostnaderna och ändå utveckla sina tjänster.

För de som investerat tid och filer i Copy.com finns nu bara valet att leta vidare. Har man utnyttjat möjligheten att gratis ökad utrymmet genom att rekommendera andra kan det finnas hundratals gigabyte som nu måste laddas ned; ett stort problem för den som har mobilt internet eller en långsam ADSL-anslutning.


Google Drive Logo

Vilka är era favorittjänster?

Ett tips är att portionsvis ladda ned filerna om det finns många gigabyte att ta av och ladda upp dem på nya molnlagringstjänsten. Vi kan helhjärtat rekommendera Google Drive, Microsoft OneDrive och Dropbox, men tänk på att den sistnämnda är ytterst begränsade och dyrare än de båda andra. Med OneDrive får man även Office 365 och 1 terabyte lagring för en billigare peng än Dropbox billigaste prenumeration (förutom gratis).

Vilken molnlagringstjänst använder du och varför? Kommentera gärna med dina favoriter!