Microsoft köper GitHub – betalar 66 miljarder kronor

github-logo

Den senaste tidens rykten om att Microsoft ville köpa GitHub visade sig vara sant – en officiell rapport bekräftar att Redmond-företaget lägger vantarna på den populära plattformen för programkod. Och betalar 66 miljarder kronor för det.

  • Microsoft ersatte egna tjänsten CodePlex med GitHub
  • Båda företagen har satt liknande mål för att främja kodutveckling
  • GitHubs VD har länge haft meningsskiljaktigheter med Microsoft
  • Oklart om Microsoft ersätter befintliga VD:n på GitHub

Tidigare bedömdes köpet vara värt runt 2 miljarder dollar, eller kring 17,6 miljarder kronor. Istället landade priset på 7,5 miljarder dollar, vilket omräknat blir 66 miljarder kronor. Transaktionen kommer att avslutas före årsskiftet 2018/2019 enligt Microsofts VD Satya Nadella.

Microsoft har inga planer på att ändra hur GitHub fungerar idag. De 28 miljoner användarna kommer att fortsätta ha friheten att använda vilken plattform de själva helst önskar; inte bara Windows. I princip kommer inga restriktioner att införas på något vis, åtminstone inte kortsiktigt.

Chris Wanstrath som är nuvarande VD på GitHub säger i ett meddelande att han länge haft sina meningsskiljaktigheter kring hur Microsoft arbetet. Men också att de båda företaget kommit allt närmare varandra de senaste åren och att de idag har mycket lika målsättningar.

Dessa omfattar bland annat att erbjuda en öppen plattform för utvecklare och göra utveckling av mjukvara enklare och mer tillgängligt.

Jag är extremt stolt över vad GitHub och var community har åstadkommit det senaste decenniet, och jag kan knappt vänta för att se vad som väntar framöver. Framtiden för mjukvaruutveckling är ljus och jag är exalterad över att gå ihop Microsoft för att göra det till verklighet.

Microsoft är en av de största bidragsgivarna till öppen källkod på GitHub idag.

Efter att företaget gick med i Open Source Initiative (OSI) i september förra året har bidragen bara ökat. Och samtidigt stängde Microsoft ner sin egen plattform för öppen källkod, CodePlex. Ett samarbete med GitHub påbörjades för att alla befintliga kodprojekt på CodePlex skulle migreras till den konkurrerande plattformen så sömlöst som möjligt.

Alla intäkter från GitHub kommer att rapporteras under Intelligent Cloud-avdelning enligt Microsoft. Vem som tar över rollen som VD för GitHub är oklart.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.