Microsoft kan ha bekräftat Lumia 650 – ny budgettelefon med Windows 10

Microsoft Lumia 650

Har Microsoft råkat avslöja en kommande Lumia-modell? Det är precis vad många tror just nu efter att Chris Capossela som är marknadsansvarig på Redmond-företaget råkat nämna Lumia 650 – en telefon som inte existerar idag men som uppenbarligen är aktuell för Microsoft.


Det var under en intervju med teknikjournalisten Mary Jo Foley som Capossela fick en fråga om när Lumia 650 skulle lanseras. Svaret tillbaka blev att något lanseringsdatum inte hade gjorts officiellt och även om det inte var en direkt bekräftelse på att modellen finns så når svaret ändå nästan hela vägen.

Budgetmodell i lägre prisklassen

Lumia 650 har funnits i flera rykten under året som gått och vi har fått se såväl 3d-renderingar som specifikationer för vad som påstås vara den nya budgetmodellen. För det just precis vad den är – en budgetmodell som placeras långt under Lumia 950/950 XL och Lumia 640/640 XL. Låter er inte luras av den högre siffran än mellanklassmodellerna 640/640 XL; vad vi vet är prestandan en bra bit under dessa.

Föga förvånande pratas det om Windows 10 som operativsystem (vad annars?) och en 5-tumsskärm i hd-upplösning. Till det ska man även få en lågpresterande Qualcomm Snapdragon 212-processor, 1 GB internminne och 8 GB lagringsutrymme som kan expanderas via microsd-kort. Två kameror ska finns på 8 megapixel respektive 5 megapixel och den som hoppades på trådlös laddning får leta vidare. Något sådant ska inte finnas i Lumia 650.

Kan vara sista modellen i Lumia-serien

Som ni förstår är det här inget för entusiaster utan väntas istället bli en billig budetmodell som ska öka intresset i den lägre prisklassen. Med lite tur får vi officiella uppgifter under Mobile World Congress nästa år men det återstår givetvis att se.


Microsoft har en begränsad tid på sig att använda Lumia-märket och när den tiden går ut är frågan om de köper sig vidare rättigheter eller byter namn på sina framtida telefoner. Panos Panay är ett namn som dykt upp allt mer frekvent de senaste månaderna och redan i juli månad kom uppgifter om att Microsoft arbetade med en ny smartphone under stort hemlighetsmakeri (nej, det är inte Lumia 650).

Vad som kommer återstår att se men Microsofts satsning på mobila lösningar kan eventuellt mynna ut i något riktigt stort nästa år. Vad tror ni att vi får se under 2016?