Kraschar datorn i tid och otid utan att du hittar någon anledningen? Använder du Windows 10 och har en Intel Skylake-processor så kan det vara grafikkretsen i den senare som är boven i dramat. Speciellt om du inte har ett externt grafikkort utan endast använder processorns krets. Det finns nämligen buggar i drivrutinerna från Intel som kan få datorn att krascha och detta gäller speciellt alla med Surface Pro 4 och Surface Book som är extra utsatta.


Om du vet med dig att din dator kraschar ofta med så kallad blåskärm (BSOD, eller Blue Screen Of Death) som resultat och att det sitter en Skylake-processor i datorn – ja då är det läge att uppdatera drivrutinerna för grafikkretsen. Intel släppte en ny version den 23 december som sägs lösa problemet, men var aktsam då Microsoft inte har verifierat uppdateringen för Windows 10.

Löser flera grafikproblem och krascher

Den nya versionen (15.40.14.64.4352) ska lösa problem med blinkande datorskärmar, låsningar när man har både inbyggda grafikkretsen och ett externt grafikkort, minska risken för BSOD-krascher i vissa situationer och introducerar även stabilitetsfixar för både HD Graphics 510 och HD Graphics 540. Vidare bjuder uppdateringen på lösningar för applikationen Microsoft Store Maps och GfxBench som ska ha krånglat för en del.

Även om uppdateringen löser en hel del problem som många säkert vill bli av med så är drivrutinerna inte felfria. Intel listar en lång rad spel som kan visa grafikfel när de körs med grafikkretsen i Intel Skylake-processorer. Bland annat:

Just Cause 3, Battlefield 4, Battlefield Hardline, Might and Magic Heroes VII, GRID Autosport, Metal Gear Solid V, EVE Online, Angry Birds, The Witcher 3, Lego Star Wars 3: The Clone Wars, Fallout 4, Lego Jurassic World, Assassins Creed Syndicate och Grand Theft Auto V.

De kan antingen stänga ner sig, krascha datorn eller bara sluta fungera. Inte direkt upplyftande precis, eller vad tycker ni?

Vi säger inte att Nvidia och AMD är felfria med sina grafikkort men vill ändå påpeka att Intel HD Graphics inte ens är nära att konkurrera med externa grafikkort. Vi rekommenderar inte att man använder den inbyggda grafikkrets för att köra spel på då upplevelsen riskerar att bli klart begränsad jämfört med de större grafikkorten.

Det enda bra i kråksången är att Intel arbetar med buggfixar som ska lösa problemen för ovanstående spel. Med tanke på att version 15.40.14.64.4352 släpptes den 23 december och inte är Microsoft-verifierad än så kan vi nog räkna med att det dröjer veckor eller månader innan vi får se de första förbättringarna till ovan nämnda titlar.

 

Så installerar du nya drivrutinerna

För att installera de senaste drivrutinerna kan du besöka den officiella nedladdningssidan för Intels mjukvara. Där finns versioner för Windows 7, Windows 8.1 samt Windows 10 med nedladdningsstorlekar från 100 MB till 178 MB. Välj installationsfilen som passar din dator och ladda ned. Packa upp på hårddisken och kör installationen som vilket annat program som helst. Du måste därefter starta om datorn för att drivrutinerna ska börja användas.

Vill man vara helt säker på att allt går rätt till kan man avvakta tills Microsoft har verifierat drivrutinerna. De kommer då att installeras via Windows Update och man slipper göra en manuell installation. På många sätt är det bättre då man (visserligen utan garantier) får ökad säkerhet och vet att Microsoft har gett sitt godkännande om massutskick till alla berörda Surface-datorer.

Kategoriserad i: