Microsoft Edge avinstalleras automatiskt från Windows – det här måste du veta

Microsoft Edge logo 2020

Det här har hänt: Microsoft har meddelat att äldre versioner av webbläsaren Edge – Edge Legacy – avinstalleras automatiskt från Windows i april 2021. Samtidigt installeras nyare, Chromium-baserade Edge som ersättare.

Lästips: Microsoft Edge kan frysa tabbar – sparar resurser & ökar batteritiden

I ett meddelande på Tech Community-sajten skriver Micrsoft att de 1) slutar uppdatera gamla varianten av Edge och istället 2) övergår helt till den Chromium-baserade versionen.

Det betyder att du som har Edge installerad, men fortfarande använder den gamla versionen som INTE är Chromium-baserad måste veta två saker.

  • Gamla Edge kommer att avinstalleras automatiskt från Windows 10. Det här är inte valbart utan en åtgärd som Microsoft kommer att göra på alla datorer för privatpersoner (företagsdatorer omfattas inte).
  • Nya Edge som baseras på Chromium kommer att installeras automatiskt – om Microsoft först identifierar att gamla Edge finns i Windows 10. Det här är också en icke-valbar sak som sker helt automatiskt.

För att avinstallationen av gamla Edge ska fungera krävs att du har Windows 10 version 1803 (april, 2018) eller senare. Eftersom Edge-webbläsaren inte fungerar på Windows 7 eller 8 så behövs ingen åtgärd på de operativsystemen.

Om du redan har nya Edge installerad vid sidan av gamla versionen så ominstallerar Microsoft inte den senaste versionen. Det är så klart onödigt eftersom den redan finns på plats.

Du kan INTE längre använda gamla och nya versionen av Edge sida vid sida i Windows 10 efter april 2020.

Det går rent tekniskt att blockera den här förändringen – om du är villig att stoppa uppdateringar via Windows Update. Det är dock riskabelt och inte att rekommendera för normalanvändaren.

FAQ – viktigt att veta om Edge Legacy

Är det säkert att använda Edge Legacy?

Nej. Microsoft uppdaterar inte Edge Legacy med bugg- och säkerhetsfixar. Det betyder att sårbarheter inte tätas vilket minskar säkerheten på din dator. Avinstallera omedelbart och ersätt med en annan webbläsare.

När slutar Edge Legacy att uppdateras?

Den 9 mars 2021.

Vilken webbläsare ersätter Edge Legacy?

Nyare webbläsaren Edge som baseras på Chromium ersätter gamla Edge Legacy. Du kan läsa mer om nya Edge och ladda ner webbläsaren här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.