3,2 miljarder (!) inloggningsuppgifter har läckt på internet

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

En massiv läcka med mejladresser och lösenord har hittats på internet. Det är flera mindre läckor som kombinerats till en kombinerad databas med totalt 3,2 miljarder inloggningsuppgifter.


Den här typen av läckor kallas COMB, eller ”Compilation of Many Breaches”. Det betyder att det inte nödvändigtvis handlar om helt nya, färska inloggninguppgifter utan kan lika väl vara många äldre som är inaktuella.

Lästips: Tusentals konton på Disney+ hackade

Enligt webbsajten CyberNews finns uppgifter så långt tillbaka som 2012 när LinkedIn drabbades av en stor uppgiftsläcka, och förhoppningsvis har de som omfattades då ändrat alla sina lösenord sedan dess.

Även om hackare inte skulle kunna använda någon av lösenorden så kan de ändå nyttja mejladresserna. Med 3,2 miljarder mejladresser går det att rikta stora mängder skräppost och nätfiskemejl till alla som finns med på listan.


Du kan enkelt kolla om du finns med bland de miljarder läckta inloggninguppgifterna. CyberNews har en sökmotor för mejladresser här och webbsajten Have i been pwned? har ytterligare en du kan prova.

Det är alltid viktigt att vara extra uppmärksam när du får mejl med länkar. Oavsett hur legitima de ser ut så kan det vara nätfiske som försöker komma åt lösenord och bankkortsuppgifter. Klicka aldrig på länkar du är det minsta osäker på, verifiera alltid avsändaren och var alltid skeptisk när du måste skicka något via textfält på internet.