Microsoft ändrar kraven för Windows 10

Windows 10 Logo

Microsoft ändrar på kraven för att kunna köra Windows 10 — det är första ändringen sen Windows Vista lanserades under 2007.

För första gången på sju år kommer inte bara en, utan hela tre förändringar till specifikationskraven. Till att börja med har kravet på internminnet ökat till 2 GB för 32-bitarsversionen av Windows, upp från 1 GB som tidigare.


Den andra ändringen är att nya enheter som släpps måste ha stöd för TPM 2.0 (Trusted Platform Module). Antingen via den integrerade mjukvaran, kallad firmware, eller en fysisk krets. Det här är en säkerhetsåtgärd för att kunna lagra krypteringsnycklar på ett säkert ställe.

Slutligen har vi en ändring gällande skärmstorlekar. Tidigare har Windows 10 Mobile endast kunnat användas med skärmstorlekar upp till 7,9 tum. Med nya ändringen ökar detta till 9 tum — en markant ändring som lär uppskattas av många tillverkare.

Betyder inget för slutanvändaren

För slutanvändaren betyder ändringarna egentligen inget alls. Alla nyare datorer har betydligt mer än 2 GB internminne och de som har mindre kör andra system.

TPM kommer dessutom med alla moderna processorer från både AMD och Intel. Tekniken arbetar helt i bakgrunden men kommer till nytta för funktioner som Windows Hello, Passport och liknande. TPM är ett krav för att använda biometrisk säkerhet till exempel.

Det är alltid spännande när ändringar görs i kraven från Microsoft. Även om de inte har någon påverkan på slutanvändaren. Vad tycker ni om ändringarna? Kommentera gärna om ni påverkas på något sätt!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.