Mekaniskt tangentbord – 13 saker du måste tänka på

das keyboard model s professional cherrymx blue mac

Många som har provat mekaniska tangentbord tycker att det är en fantastisk känsla jämfört med andra, traditionella tangentbord i exempelvis bärbara datorer. Men det gäller att välja rätt – beroende på modell och vilka brytare som tangentborden använder så kan känslan ändras radikalt.

Här svarar vi på 20 frågor du måste ställa dig innan du köper ett mekaniskt tangentbord.

Vad är ett mekaniskt tangentbord?

De flesta tangentbord använder en så kallad membranplatta under varje tangent. När du trycker ner en tangent registrerar plattan rörelsen och en signal skickas till datorn som tolkar vad som händer. Membranplattan är det mest kostnadseffektiva alternativet idag och med det också det vanligaste.

Mekaniska tangentbord skiljer sig från membrantangentbord genom att ha mekaniska brytare istället för membranplattor under tangenterna. Brytarna håller längre, reagerar snabbare och har en helt annan känsla än tangentbord med membranplattor.

Det finns flera olika varianter av mekaniska brytare som har olika egenskaper. Varianterna utmärks genom att ha olika färger – svart, röd, blå och brun är de vanligaste – och skillnaderna är markanta.

Fördelar & nackdelar med mekaniska tangentbord

Fördelarna med mekaniska tangentbord

Håller längre
Hållbarheten är otrolig med mekaniska tangentbord. Om du bara håller tangentbordet rent och snyggt (och inte spiller något vått på det) så kan du få många års användning utan att tangenterna ger upp i förtid. Om själva tangenten känns sliten kan du enkelt byta den och sätta en ny ovanpå brytaren.

Stabilare
Mekaniska tangentbord är ofta tyngre än andra tangentbord och är inte sällan tillverkad av aluminium som ger en extra känsla av stabilitet. Det gör att du verkligen får en hög känsla av kvalitet och stabilitet när du skriver på mekaniska tangentbord. Inget flamsigt och tunt som membrantangentbord ofta kan vara.

Bättre känsla
Med mekaniska tangentbord får du ofta en tydlig och bekväm återkoppling varje gång du trycker på en tangent. Det är inte bara en mjuk (eller kanske rent av svampig) känsla som många andra tangentbord, utan du får en tydlig klick-känsla som är perfekt för dig som skriver mycket.

Nackdelarna med mekaniska tangentbord

Kostar en hel del
Mekaniska tangentbord kostar i regel från tusenlappen och uppåt, gärna det dubbla om du vill ha något av de mer högkvalitativa alternativen. Det är en rejäl kostnad, men också en utmärkt investering som håller i många år.

Hög ljudnivå
De flesta mekaniska tangentborden låter mycket mer än ett vanligt membran- eller saxbrytar-tangentbord. Det beror lite på vilken typ av brytare som finns under tangenterna, men räkna med att ett mekaniskt tangentbord snabbt blir irriterande för andra i ett kontorslandskap.

Vad är skillnaden på de olika brytarna? (svart, röd, blå, brun)

Det är mycket stor skillnad på hur de olika brytarna låter, känns och fungerar. Här under får du en kort förklaring på skillnaderna, men tänk på att du måste prova dem innan du kan bilda dig en bra uppfattning. Testa i butik om möjligt och se hur de känns – vilken passar bäst för dig?

cherry mx blue

Blå: Har ett mycket tydligt klickljud som genast för tankarna åt mekaniska brytare. Lämpar sig bäst för den som skriver mycket i sin ensamhet; mindre väl för gamers eller kontorslandskap där klickljudet snabbt kan bli irriterande för andra. Dessutom är brytaren ickelinjär i nedtrycket, vilket inte är optimalt för gamers.

cherry mx brown

Brun: En variant av den blå brytaren med samma klick-känsla, men en mycket tystare brytare. Fungerar utmärkt för den som skriver mycket med sin markerande nedslagskänsla, men med en mjukare känsla. Fungerar lika bra för gamers som skribenter som kräver hög kvalitet – utan att väcka uppmärksamhet.

cherry mx black

Svart: Brytare utan märkbar brytpunkt, men som aktiveras mycket snabbt. Du behöver inte trycka ner tangenterna helt i botten för att brytaren ska reagera och svarta brytare har inte samma höga klickljud som blå brytare. En utmärkt brytare för dig som vill ha extremt snabb reaktion från tangentbordet i spel och inte spelar så mycket.

cherry mx red

Röd: Reagerar ännu snabbare än den svarta brytaren, och har dessutom en mer taktil känsla som gör att röda brytare fungerar bra för både dig som skriver mycket och gamers. Ger en mer mekanisk känslan än svarta brytare och är ett bra val för den generella användaren som kräver kvalitet och känsla, utan höga klickljud.

Skriver man snabbare på ett mekaniskt tangentbord?

Det är möjligt att skriva snabbare på ett mekaniskt tangentbord, men det är inte nödvändigtvis det bästa valet om du vill vara kvick på tangenterna. Beroende på hur van du är vid mekaniska tangentbord och vilka brytare som används så kan du vara snabbare eller långsammare jämfört med membrantangentbord.

Många som precis börjat använda mekaniska tangentbord tycker inte alls om känslan i tangenterna. Det är ovant, konstigt och känns bara fel på alla sätt och vis. Det tar tid att lära sig skriva snabbt och framför allt effektivt på mekaniska tangentbord.

Låter mekaniska tangentbord mer än tangentbord med membran?

Nästan alla mekaniska tangentbord låter märkbart mer än tangentbord med membran under tangenterna. Det beror främst på vilka brytare som används i de mekaniska modellerna. Blå brytare låter mycket mer än bruna exempelvis.

Om du vill ha ett tyst tangentbord ska du välja ett membrantangentbord eller mekaniska tangentbord med bruna eller svarta brytare.

Vilka är de bästa mekaniska tangentborden idag?

Corsair K70 RGB Mk.2

corsair k70 rgb mk2 mekaniskt tangentbord

Corsair K70 RGB Mk.2 har fullt RGB-belysning med tillhörande mjukvara för Windows. Det finns lagring för olika färgprofiler direkt i tangentbordet och dedikerade tangenter för multimediastyrning.

Corsair K70 RGB Mk.2 är trådanslutet till datorn och har en extra USB-port för headset eller annat tillbehör. Handledsstödet är avtagbart, modellen stöder full anti-ghosting och full-key rollover.

Det finns flera varianter av K70 RGB Mk.2 med olika brytare. Cirkapriset och vilka butiker som säljer Corsair K70 RGB Mk.2 hittar du på Prisjakt.

Razer BlackWidow Elite

razer blackwidow elite mekaniskt tangentbord

Razer BlackWidow Elite har stöd för RGB-belysning via Razer Chroma, och kan använda tillhörande mjukvara för att styra färgvisningen. Profiler för programmerbara knappar och färger kan sparas i tangentbordet och hos Razer i deras molnlagring.

Razer BlackWidow Elite använder tillverkarens egna Razer-brytare och inte vanliga Cherry MX-brytare. Brytarna finns som gröna (taktila, högljudda) och gula (linjära, tysta).

Alla tangenter kan programmeras med en sekundär funktion. Det finns en unik multifunktionsratt, mediakontroller och ett ergononiskt handledsstöd.

Det finns två varianter av Razer BlackWidow Elite med olika brytare i Sverige. Cirkapriset och vilka butiker som säljer Razer BlackWidow Elite hittar du på Prisjakt.

Logitech G513

logitech g513 rgb mekaniskt tangentbord

Logitech G513 är ett jämförelsevis litet men tåligt mekaniskt tangentbord med RGB-belysning och en ram av borstad aluminium.

Logitech G513 har ett ergonomiskt, anpassningsbart handledsstöd som formas efter hur hårt du trycker mot skummet. Precis som tangentbordet så har stödet speciella gummipluppar undertill för att ligga stabilt mot bordet.

Tangentbordet ansluts via kabel och har en extra USB-port för tillbehör. Tangenter kan inaktiveras vid behov, tangenthättor kan bytas ut med tillhörande verktyg och det finns stöd för key rollover och anti-ghosting.

Det finns flera varianter av Logitech G513 med olika brytare. Cirkapriset och vilka butiker som säljer Logitech G513 hittar du på Prisjakt.

Roccat Vulcan 100 AIMO

roccat vulcan 100 aimo

Roccat Vulcan 100 AIMO är ett unikt designat tangentbord med upphöjda tangenter som ger ett speciellt utseende för modellen.

Roccat Vulcan 100 AIMO har brytare som ger en taktil återkoppling vid varje nedslag, utan att låta högt. Det ger dig en tydlig markering när du skriver, utan att du stör andra i omgivningen.

Alla tangenter har individuell RGB-belysning och du kan programmera om alla tangenter efter eget behov. Det finns ett minne direkt i enheten för att spara olika användarprofiler och du ansluter tangentbordet via USB.

Det finns bara en enda variant av Roccat Vulcan 100 AIMO och du hittar cirkapriset samt lagerstatus på Prisjakt.

Är mekaniska tangentbord bara för gamers?

Absolut inte. Mekaniska tangentbord kan fungera minst lika bra för normalt kontorsarbete, skribenter och alla andra icke-gamers som vill ha ett kvalitetstangentbord framför datorn. Åter igen, som ovan nämnt, så handlar mycket om vilken typ av brytare som finns i tangentbordet.

Kan jag byta brytarna i ett mekaniskt tangentbord?

logitech g pro x keyboard switches
Extra brytare till Logitech G Pro X Keyboard.

Normalt sett så går det inte att byta ut brytarna. Om du köper ett vanligt mekaniskt tangentbord så måste du vara helt säker på att just den brytare som sitter fast på tangentbordet är rätt för dig.

Med det sagt så börjar det dyka upp lite alternativ på marknaden där tangentbordet har löstagbara brytare som kan ersättas. Ett sådant tangentbord är Logitech G Pro X Keyboard som fungerar med både Logitechs egna brytare och erkänt utmärkta Cherry MX-brytarna.

Bytbara brytare är dock väldigt sällsynta, så kolla noga innan du köper om du absolut måste kunna byta dem.

Hur länge håller ett mekaniskt tangentbord?

Om du tar väl hand om ditt mekaniska tangentbord och håller det rent så är hållbarheten generellt mycket längre än med ett vanligt membrantangentbord.

Brytarna har ofta en beräknad hållbarhet på runt 50-70 miljoner nedtryck, jämfört med membran som ofta bara är beräknade för runt 5 till 15 miljoner nedtryck – en 70-procentig skillnad i bästa fall.

En nämnvärd sak är att många tangentbord i bärbara datorer använder så kallade saxbrytare istället för membran. Dessa har en mycket bättre hållbarhet och klarar mellan 10 och 30 miljoner nedtryck.

Vad är skillnaden på billiga och dyra mekaniska tangentbord?

Det är stor skillnad på tangentbord och tangentbord. Det som skiljer de lite dyrare från de billigaste är ofta den övergripande kvaliteten, eventuell RGB-belysning, om det är ett trådanslutet eller trådlöst tangentbord samt hur många funktioner som finns tillgängliga.

Här är några av de funktioner som du bör hålla koll på innan du köper ett mekaniskt tangentbord – eller ett tangentbord för gaming överhuvudtaget egentligen:

RGB-belysning

Många tangentbord har belysning under varje tangent. Med full RGB-belysning och tillhörande mjukvara kan du manuellt ändra ljusstyrka och färg för varje, enskild tangent. Ofta med fullt stöd för RGB, vilket innebär 16.8 miljoner färgkombinationer och nyanser.

Programmerbara tangenter

Med programmerbara tangenter kan du själv styra funktionaliteten för enskilda tangenter. Ofta är det bara några eller en serie tangenter som kan programmeras, men på lite dyrare modeller kan ibland samtliga tangenter programmers. I vissa fall kan du ställa in flerfunktions-makron som gör flera saker vid varje nedtryck.

Anti-ghosting

Anti-ghosting innebär att du kan hålla nere flera tangenter samtidigt och vara säker på att systemet registrerar att alla används. Utan Anti-ghosting kan flera samtidiga nertryckta tangenter innebära att systemet slutar svara eller inte registrerar någon av tangenterna.

Key rollover

Key rollover är en variant av Anti-ghosting som har liknande funktion. Ofta kallas funktionen för 6-key rollover eller n-rollover, där den senare är det bättre alternativet. Båda används för att flera samtidiga nedslag på tangentbordet ska registreras korrekt av datorn.

Multimediatangenter

Speciellt dedikerade tangenter för att styra uppspelningen av film och musik. Gör att du kan exempelvis byta låtar, pausa uppspelning och annat mediarelaterat utan att växla bort från spelet du använder. Finns på i princip alla normalstora tangentbord idag, undantagsvis för de mer minimalistiska.

USB-portar

Se till att det finns minst en eller två USB-portar på tangentbordet. Då kan du ansluta tillbehör som mikrofon eller headset direkt till tangentbordet, eller andra tillbehör. Tänk på att du ofta behöver två USB-portar lediga i datorn för att ansluta tangentbord som erbjuder den här möjligheten.

Hur gör man rent mekaniska tangentbord?

Förr eller senare kommer ditt tangentbord att kännas smutsigt och kanske till och med prestera sämre med damm under tangenterna. Det är inget ovanligt och tacksamt nog är det förhållandevis enkelt att rengöra ett mekaniskt tangentbord.

Tillbehören du måste ha:

 • Mikrofiberduk
 • Tops
 • Isopropanol
 • Dammsugare
 • Verktyg för att lyfta tangenthättorna

Börja med att koppla ur tangentbordet från datorn och torka av det med en lätt fuktig mikrofiberduk. Den får inte vara genomblöt. Torka av alla ytor som du kan komma åt med duken.

Kolla under tangenterna. Du ser snabbt om det har samlat skräp och annat otyg där. Beroende på hur mycket som samlats så räcker det ibland med att vända tangentbordet upp och ner och skaka.

Om det har samlats mycket damm eller smulor som fastnat kan du använda dammsugaren. Använd ett munstycke med borstar och dra försiktigt mellan tangenterna för att lösgöra smutsen.

Sitter det fortfarande skräp kvar måste du ta av tangenthättorna. Det gör du enklast med ett speciellt verktyg som hakar under hättorna och enkelt lyfter av dem. Ta bort så många du behöver, och var extra försiktig runt de större tangenterna (Enter, Space, Shift) där det kan sitta metallpinnar som stabiliserar (kolla manualen!).

Om det har samlats fett som fäster smutsen under tangenterna kan du använda isopropanol och topps för att ta bort det. Se till att bara fukta toppsen, det får inte droppa! Dra försiktig över delarna som ska rengöras och var noga med att det är helt torrt innan du ansluter tangentbordet igen.

Vilka tillverkare har mekaniska tangentbord?

Det finns tusentals tillverkare som lanserat mekaniska tangentbord. De flesta är mindre företag som inte är speciellt kända utanför den asiatiska marknaden. Här under listar vi några av de större och mer populära tillverkarna som erbjuder modeller för den svenska marknaden.

 • Alienware
 • Corsair
 • Das Keyboard
 • Razer
 • Logitech
 • SteelSeries
 • Roccat

Finns mekaniska tangentbord för Mac?

das keyboard model s professional cherrymx blue mac
Das Keyboard finns för macOS – men saknar svenska tangenter

Ja, det finns mekaniska tangentbord för Mac. Men i skrivande stund finns det dessvärre inga anpassade för oss i Sverige – vilket så klart blir problematiskt för många.

Faktum är att du sannolikt måste köpa en Windows-specifik modell som är macOS-kompatibel, och sen leva med att tangenthättorna är gjorda för Windows. Vilket i sig blir ett annat problem eftersom det kan bli krångel med hur tangenterna är programmerade.

Och det är inte säkert att de mer avancerade modellerna har rätt mjukvara för macOS, vilket gör att en del funktioner helt går förlorade.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.