Visste du att din smartklocka med Android Wear 2.0 kan användas för att mäta hur bra eller dålig sömn du får? Allt som behövs är en applikation och lite tålamod.


Det är förvånande att Google inte har byggt in funktionalitet för att mäta sömn direkt i Android Wear, speciellt då många aktivitetsarmband och sportklockor har stöd idag. Med applikationen ”Sleep as Android” löser du biffen.

Sleep as Android har allt du behöver för att mäta din sömn och har stöd för full synkronisering med Google Fit. Därmed finns alltid din data säkerhet åtkomlig även om du skulle byta smartklocka eller dylikt.

Börja med att ladda ner applikationen till din mobiltelefon via Google Play Store. Öppna därefter appbutiken på din smartklocka och installera samma applikationen där.

Du kan nu börja ställa in Sleep as Android i mobiltelefonen. Ställ in hur många timmar du vill sova, om telefonen ska spela in ljud på nätterna och se grafer över hur din sömn är. Du kan även ställa in så att telefonen vibrerar när den känner av dina snarkningar och på så vis bryta ditt snarkmönster.

Vidare kan applikationen fördröja mätningen av din sömn med en förinställd tid. Praktiskt när du vet att sömnen inte infinner sig omedelbart när huvudet når kudden.

sleep as android 2

Mät din sömn över längre tid med Sleep as Android

Ovan skrev vi att du behöver applikationen och lite tålamod. Med det senare menar vi att det krävs tid för att du ska kunna utläsa något vettigt av din sömndata. En eller två dagar säger inget — du kan behöva två eller fler veckor för att dra några slutsatser, ibland månader beroende på din livssituation.

Då applikationen har en 14-dagars gratisperiod innan det kostar cirka 40 kronor om du vill fortsätta använda den kan det vara för kort tid. Vår bedömning efter att ha provat version 20161112 (som släpptes 20 december 2016) är att Sleep for Android fungerar bra men är långt ifrån optimal för alla.

Gränssnittet är inte lätt att arbeta med utan kräver viss förfining och alla funktioner är inte garanterade att fungera på bästa sätt med alla telefoner och smarta klockor. Därför bör du nyttja gratisperioden till max och se om allt fungerar.

Har du provat Sleep as Android? Eller kanske någon annan applikation för att mäta sömn och spela in när du pratar/snarkar om nätterna? Kommentera gärna och berätta med en rad om vad du tycker. Vill du prova applikationen laddar du ner den från Google Play Store här. Eller läs mer på den officiella webbsajten här.

Kategoriserad i: