Nya Apple TV får stöd för 4K-upplösning — kan visas på WWDC 2017

Apple TV 4th Gen mediaspelare

Femte generationens Apple TV kan bjuda på stöd för 4K-upplösning och större färgrymd för mer naturliga och kraftfullare färger. Det rapporterar webbsajten Bloomberg som även säger att få andra nyheter introduceras.


Apple TV har varit fast med maxupplösning i full-HD (1080p) sen 2012 och är i desperat behov av en uppgradering om mediaspelaren ska hänga med i tv:ns utveckling. Idag säljs fler tv-apparater i 4K än full-HD, så det vore logiskt att Apple hakar på trenden.

För att kunna hantera den fyra gånger så höga upplösningen krävs kraftfullare hårdvara, så med alla sannolikhet kommer Apple att pressa upp prestandan såväl som uppdatera tvOS mer fler funktioner.

Fjärde generationens Apple TV använder processorn Apple A8 som även används i iPhone 6 och iPhone 6 Plus. Det vore inte omöjligt att Apple tänker använda Apple A10 som finns i befintliga iPhone 7 och iPhone 7 Plus med sin kommande Apple TV — vilket vore ett stort, välkommet prestandalyft.

Apple TV är inte bara för film och serier

Tänk på att Apple TV inte bara är designad för film och serier, även applikationer och spel går att använda. Och de sistnämnda kan med krävande grafik sätta hög press på hårdvaran, speciellt i 4K-upplösning som trots allt skyfflar runt fyra gånger så många pixlar på skärmen jämfört med full-HD.


Apple är inte direkt kända för att spendera pengar på extremt kraftfull hårdvara för att ge användarna vad de vill ha. Istället begränsar företaget sina produkter till att erbjuda precis vad som krävs och sällan mer än så.

Det betyder inte att företaget saknar ambitioner för sin Apple TV, även om hårdvaran sannolikt inte blir banbrytande på något vis. Nyligen anställde Apple Timothy Twerdhal som tidigare arbetade som huvudansvarig för Amazon Fire TV. Vad han kan göra för Apple TV återstår att se, men 4K och bättre färger är bara två saker vi önskar se i nya modeller.

Vad vill du se i nästa generations Apple TV?