Mastercard släpper betalkort med fingeravtrycksläsare

mastercard biometric reader fingeravtryckslasare

Mastercard lanserar ett betalkort med inbyggd fingeravtrycksläsare. Ett svar på den senaste tidens intresse för mobila betalningar och en möjlighet att underlätta för sina kunder.

Betalkortet har samma fysiska dimensioner som de befintliga korten men skiljer sig genom att ha en lite annorlunda design på kortet. Fingeravtrycksläsaren är kanske den största skillnaden, men också positioneringen av betalkortsnumret och namnet på innehavaren.

Lösningen är kompatibel med alla befintliga och fungerande betalningsterminaler och det krävs varken PIN-kod eller signatur för att godkänna ett köp. Bara sätt i kortet, placera fingret på läsaren och godkänn transaktionen.

Givetvis kommer det fortfarande att behövas en PIN-kod när betalkortet används i terminaler som läser av hela kortet. Som på bensinstationer och i uttagsautomater, men det är något som är ofrånkomligt med dagens system.

Nya betalkorten släpps innan slutet på 2017

För den som undrar när de nya korten kommer till Sverige kan vi bara säga att det fortfarande är oklart. Mastercard utför just nu tester i Sydafrika med ett litet antal kunder. Efter det kommer fler tester i Europa och Asien, dock utan närmare uppgifter om vilka länder det rör sig om.

Enligt Ajay Bhalla som är säkerhetsansvarig på Mastercard kommer de nya betalkorten att rulla ut på alla berörda marknader innan slutet på 2017. Frågan för många är bara hur säkert det kommer att vara med fingeravtrycksläsaren. Det är en fast identifieringslösning som inte kan ändras lika enkelt som en PIN-kod eller ett lösenord. Och det går bevisligen att stjäla ett fingeravtrycks, vilket demonstrerats tidigare.

Om man väger fördelarna mot riskerna så verkar det ändå som att Mastercard har något riktigt spännande på gång. Kanske (troligtvis?) är det bara en temporär lösning innan mobila betalningar på allvar tar fart, men allt som gör att vi slipper dessa odrägliga fyrsiffriga PIN-koder är positivt — om det är nog säkert vill säga.

Frågan är också om våra svenska banker tänker acceptera den nya betalkorten, eller om Mastercard kommer att tvinga in dem på marknaden. Hur som välkomnar vi tekniken som autentisering, förutsatt att den anses lika säker som PIN-kod. Vad tycker du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.