Många nyheter med nya Dropbox-appen för Iphone och Ipad

Dropbox Pro Logo

Nu kan du scanna dina dokument med Dropbox-appen för iOS och spara dem sökbart i molnet. Den senaste stora uppdateringen från fillagringstjänsten ökar antalet funktioner och gör Dropbox betydande förbättringar som gör den mer användarvänlig.


Bland de större nyheterna som Dropbox gärna lyfter fram finner vi möjligheten att scanna dokument med en mobiltelefon och lagra dem sökbart. Allt man behöver göra är att starta mobilappen på en iPhone och ta en bild av ett dokument. Applikationen förbättrar sen genom att göra bilden svartvit och öka kontrasten.

Tack vare Dropbox smarta OCR-teknik blir all text i dokumenten man scannar in helt sökbara och man behöver bara göra en vanlig sökning för att hitta rätt. För att det senare ska fungera krävs att man är Dropbox Business-användare vilket tar lite av det roliga från nyheten.

En annan nyhet som lyfts fram är att man nu kan skapa Office-dokument direkt i applikationen till iPhone. Microsoft och Dropbox har sen tidigare ett nära samarbete men hittills har man inte kunnat skapa dokument i Dropbox, bara lagra dem. Något som nu ändrats.

En mindre rolig nyhet för många är att kamerauppladdningen från mobiltelefoner nu kräver ett program till datorn för att fungera.


 

Dropbox vill locka gratisanvändarna till att betala

Om man inte installerar Dropbox-klienten på datorn så går det inte att ladda upp mobilbilder längre och anledningen (enligt Dropbox) är för att många gratisanvändare snabbt ser hur deras utrymme tar slut. Via klienten till datorn blir det enklare att kontrollera bilder och hantera vilka som ska vara kvar. Åter igen, enligt Dropbox.

Personligen skulle jag istället se det som ett sätt att locka gratisanvändarna till att börja betala för ett Pro-konto. Då får man mer utrymme, slipper kraven på klienten och kan lugnt ladda upp bilder. Om det kommer att locka fler användare att uppgradera? Det återstår att se.

Andra nyheter är att Mac-användare nu får bättre funktionalitet i klienten för Mac OS X, eller nya macOS om man istället kör det. Bland annat kan man högerklicka på filer i Finder och direkt dela dem därifrån. Det går även att kommentera på enskilda filer direkt i Finder.

Sista nyheten vi vill tipsa om är att versionshistoriken nu har blivit ännu bättre. Det går nu att titta på och återställa ännu äldre filer än tidigare. Praktiskt när just-den-där-filen som man tog bort egentligen behövs.

Vilken nyhet är din favorit? Skriv en kommentar och berätta hur du vill använda Dropbox med nyheterna!