Macbook Pro med M2 Pro & Max dröjer – våren 2023

Macbook Pro
Tianyi Ma, Unsplash

Går du och väntar på att Apple ska introducera en Macbook Pro med M2 Pro eller M2 Max? Då är risken att du får vänta rejält länge – det finns nämligen inga bekräftade lanseringsdatum det här året.

Redan idag har vi flera datorer med den senaste M2-processorn. Både i Macbook Air och Macbook Pro. Men de mer påkostade och dyrare varianterna M2 Pro och M2 Max lyser ännu med sin frånvaro.

Fyra nya Mac-modeller med Apple M2-processorn på gång

Både M2 Pro och M2 Max är professionella varianter med högre prestanda och fler funktioner. Och det är många användare med högre krav som väntar på att processorerna ska nå Macbook Pro-serien.

Apple-kännaren Mark Gurman säger i sitt nyhetsbrev att Apple kan släppa Macbook Pro-modeller med de förbättrade M2-kretsarna under hösten 2022. Dock har tillverkningsproblem ställt till det och i värsta fall får vi vänta in i 2023 innan det är klart.

Därmed får du eventuellt vänta till våren nästa år innan din nya, kraftfulla Macbook Pro är redo.

Så hur mycket snabbare är M2 Pro och M2 Max jämfört med standardvarianten av M2-processorn? Det är inte fastställt än, men Mark Gurman säger att fokus främst ligger på kraftfullare grafikdel. Alltså den delen som används när datorn exempelvis renderar videor, vilket är extremt krävande i 6K och 8K.

Macbook Pro med M2 har stora värmeproblem

Problemet? (ja, det finns ett problem)

Apple har inte någon bra kylarlösning i Macbook Pro. Den ensamma fläkten klarar inte att hålla nere temperaturen i M2-varianten som finns på marknaden idag. Det betyder att värmen tvingar datorn att underklocka sig för att inte överhetta, vilket betyder att prestandan minskar kraftigt.

Underklockning och extrem värmeutveckling händer när datorn pressas till sitt yttersta, exempelvis vid exportering av videor i 8K-upplösning. Jämförelsevis få drabbas, men det är surt att uppleva om man betalar 30- eller 40 000 kronor för sin dator. Eller mer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.