Macbook Pro 13″ & iMac 24″ – först med ARM-processor?

apple macbook pro 13 2020 corei5

Första datorerna från Apple med ARM-processor kommer redan under Q4 2020. Modellerna är Macbook Pro och 24-tums iMac enligt ledande industrianalytiker. Om det stämmer? Kanske får vi svaret redan i kväll.

WWDC 2020 är ett evenemang som främst är för utvecklare som skapar mjukvara åt Apples produkter. Här får vi se kommande versioner av iOS (eller iPhone OS som man tror operativsystemet döps om till), macOS, iPadOS, tvOS och watchOS.

Ibland passar Apple även på att presentera några nya och kommande prylar. Det är aldrig nya generationens iPhone-telefoner eftersom de alltid visas under hösten. Men en ny iPad eller Mac-dator är sällan oväntade när de presenteras.

I år kan WWDC-evenemanget blir extra, extra speciellt eftersom det finns överväldigande uppgifter om att Apple tänker ersätta Intel som den ledande processortillverkaren i företagets datorer. Istället väntas Apple använda egentutvecklade ARM-processorer med samma arkitektur som A-serien till iPhone och iPad.

Ska vi tro ledande industrianalytiker som Ming-Chi Kuo så vet vi nu vilka de första modellerna är – och det är instegsmodellerna av Macbook Pro 13″ samt 24-tums iMac.

Enligt uppgift ska Apples egna ARM-processorer ge mellan 50 och 100 procent bättre prestanda än motsvarande processorer från Intel. Exakt vilka Intel-processorer jämförelsen gäller är dock inte känd idag.

Andra uppgifter pekar på att Apple tänker göra en mycket aggressiv övergång från Intel till ARM.

Hur snabb återstår att se, men det är inte troligt att Apple byter till ARM i sina kraftfullaste datorer än på ett tag. En snabb övergång har sina risker eftersom Apple A-serien inte är beprövade i datorer än. Om Apple verkligen ersätter Intel helt under ett eller två år så måste företaget verkligen tro på sin egen processordesign och implementation.

Under 2021 kan Apple också nyintroducera 12-tums Macbook med en ARM-processor och förbättrad design. Större produktionsvolumer är att vänta först under mitten på nästa år, så håll inte andan för den här modellen riktigt än.

Om du vill följa årets WWDC-evenemang kan du göra det via Apples webbsajt och på YouTube. Kl 19.00 startar evenemanget.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.