Mac Mini kommer att uppgraderas — Apple bekräftar nya modeller

Apple Logo

Mac Mini har inte uppgraderats på länge och den lilla datorn anses av många vara ett dött kapitel på marknaden. Men Apple bekräftar nu att nya modeller är på gång och det är ingen mindre än Tim Cook själv som går ut med informationen.

Fortfarande har vi inga detaljer om vad som kommer, men bara att Apple öppet bekräftar en framtid för Mac Mini är mycket positivt. Några specifikationer är inte att tala om från Apples sida, men räkna med att vi får se läckta uppgifter innan datorerna är redo för lansering.

Sen tidigare har vi inte sett speciellt många rykten kring Mac Mini. Tidigare i april dök ett litet rykte upp om att Mac Mini faktiskt har en framtid hos Apple, men också att Mini-tillägget i namnet kanske inte kommer till rätta med nya modellen. Mac Mini påstås nämligen bli betydligt större än befintliga modeller.

Det som gör många så intresserade av Mac Mini är faktumet att den kommer utan skärm, tangentbord och mus. Allt du behöver göra är att köpa till de tillbehör som du själv önskar, istället för att som med iMac vara låst till en viss skärm. Dessutom är datorn jämförelsevis liten, strömsnål och fungerar utmärkt som en tyst server.

När vi får se en ny modell återstår att se och då 2017 närmar sig sitt slut med stormsteg kan vi inte vänta oss en lansering förrän under 2018. Kanske får vi se en modell med Intels åttonde generations Core i5- och i7-processorer, även kallade ”Kaby Lake Refreshed”.

apple mac mini tim cook
Bildkälla: Macrumors

Befintliga modellerna kostar från 5 495 kronor inklusive moms och börjar med en Intel Corei 5-processor klockad till 1,4 GHz. Den har även en hårddisk på 500GB (5400 varv/min), 4GB RAM-minne och använder grafikkretsen Intel HD Graphics 5000. Det är tydligt att Apple behöver släppa betydande uppgraderingar, som minst dubbla RAM-minnet. Allt annat vore väldigt olyckligt och ett tydligt ställningstagande mot alla fans.

Har du en Mac Mini eller funderar du på att köpa en? Skriv en rad och berätta vad du tycker om de befintliga modellerna!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.