Mac-datorer med Apple M1/M2 har WiFi-problem (lösning med macOS 13.1)

Macbook Pro
Tianyi Ma, Unsplash

Apples nyare Mac-datorer med systemkretsen M1 och M2 har ett irriterande WiFi-problem som ställer till det för användarna. En bugg i mjukvaran till datorerna gör att nätverkshastigheten periodvis blir mycket långsam och att WiFi-anslutningen kan sluta att fungera helt utan förvarning.

Anledningen till WiFi-problemen är en bugg i Apple Wireless Direct Link (awdl). Den används för att göra WiFi-anslutningar direkt mellan olika Apple-prylar med hjälp av bluetooth. Bland annat används tekniken för att AirDrop och AirPlay ska fungera korrekt.

Med macOS 13.1 som släpps i december så fixar Apple problemet med Wireless Direct Link, så om just din dator är drabbad så bör du installera uppdateringen så fort den släpps. Vill du hellre vänta med ny mjukvara, exempelvis av säkerhets- och stabilitetsskäl, så kan du fixa problemet temporärt.

apple airdrop demo supportsida ios13
Vill du skicka AirDrop-meddelanden till andra från datorn? Inte med WiFi-problemet inte!

WiFi-problemet går att lösa innan macOS 13.1 är installerad på datorn. Du fixar det genom att stänga av blueooth och AirDrop. En högst temporär lösning alltså, men den är effektiv och gör att nätverkshastigheten kör i full hastighet som vanligt.

En detalj om buggen i fråga är att det inte var Apple som först identifierade den. Istället var det amerikanska universitetet University of California Los Angeles (UCLA) som tillsammans med företaget Meter som får den äran. Tillsammans förstod de vad som pågick och kontaktade Apple för en lösning.

UCLA:s it-avdelning fick nys om att deras Mac-datorer hade ett problem med trådlösa nätverksanslutningar redan i september. Därefter kunde de snabbt lokalisera det faktiskt problemet tillsammans med leverantören Aruba som tillhandahåller nätverksutrustning till UCLA.

Via 9to5mac

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.