Lumia 1020 & Lumia 1520 kan fotografera i råformat!


nokia-lumia-1520

De senaste Lumia-telefonerna från Nokia är starkt kamerainriktade och det märks inte minst på företagets beslut att ge dem stöd för DNG-formatet. Informationen kommer direkt från Nokia-profilen Juha Alakarhu och det är riktigt glädjande för alla som skaffar en Lumia 1020 eller Lumia 1520 – båda flaggskepp i Windows Phone-serien från den finska tillverkaren.

Lumia 1020 har en 41-megapixelsensor och Lumia 1520 en på 20 megapixel – båda med PureView-teknologi. Den förstanämnda modellen har inte bara störst upplösning utan även en betydligt större kamerasensor än Lumia 1520, hela 1/1.5 är den på medan den sistnämnda telefonen har en sensor på 1/2.5. Om man ska köpa en telefon för kamerans skull idag är Lumia 1020 ett riktigt bra val.

Varför är det då en så viktig detalj att de båda telefonerna får DNG-stöd? Jo, det betyder att man kan fotografera direkt i råformat och därmed undvika kompressionen som JPEG-formatet lägger på bilderna. Det betyder fler detaljer i bilderna och man kan göra betydligt bättre redigeringar i efterhand om man så önskar – perfekt för kameramobiler av den klass som de båda har.