Lumia 1020 & Lumia 1520 kan fotografera i råformat!

nokia-lumia-1520

De senaste Lumia-telefonerna från Nokia är starkt kamerainriktade och det märks inte minst på företagets beslut att ge dem stöd för DNG-formatet. Informationen kommer direkt från Nokia-profilen Juha Alakarhu och det är riktigt glädjande för alla som skaffar en Lumia 1020 eller Lumia 1520 – båda flaggskepp i Windows Phone-serien från den finska tillverkaren.


Lumia 1020 har en 41-megapixelsensor och Lumia 1520 en på 20 megapixel – båda med PureView-teknologi. Den förstanämnda modellen har inte bara störst upplösning utan även en betydligt större kamerasensor än Lumia 1520, hela 1/1.5 är den på medan den sistnämnda telefonen har en sensor på 1/2.5. Om man ska köpa en telefon för kamerans skull idag är Lumia 1020 ett riktigt bra val.

Varför är det då en så viktig detalj att de båda telefonerna får DNG-stöd? Jo, det betyder att man kan fotografera direkt i råformat och därmed undvika kompressionen som JPEG-formatet lägger på bilderna. Det betyder fler detaljer i bilderna och man kan göra betydligt bättre redigeringar i efterhand om man så önskar – perfekt för kameramobiler av den klass som de båda har.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.