Lösningen på Geforce RTX 3080 som kraschar och är instabilt

nvidia geforce rtx 3000 illustration 2020

Upplever du att ditt Geforce RTX 3080 kraschar och känns allmänt ostabilt? Du är inte ensam – det rapporteras att många upplever att deras grafikkort inte håller mått i alla lägen.


Det handlar främst om situationer när grafikkortet pressas upp till 2 000 MHz eller högre som krascher och instabilitet upplevs. Alltså när Geforce RTX 3080 överklockas mer än vad Nvidias standardfrekvens är.

Anledningen är sannolikt att kondensatorerna som vissa tillverkare använder är av dålig kvalitet. Det gör att impedansegenskaperna försämras och komponenterna klarar inte den höga belastningen.

Lösningen är att uppdatera dina drivrutiner från Nvidia. En nyligen släppt version adresserar de problem som användarna upplevt med Geforce RTX 3080 och finns ute på Nvidias sajt idag.

NVIDIA posted a driver this morning that improves stability. Regarding partner board designs, our partners regularly customize their designs and we work closely with them in the process. The appropriate number of POSCAP vs. MLCC groupings can vary depending on the design and is not necessarily indicative of quality.

Det är inte bara Nvidia som säger att den nya drivrutinen ska lösa problemen. Användare rapporterar på Reddit att nya versionen ska vara behjälplig. Du kan läsa mer om detta här.


Notera att Nvidia tydligt klargör att typen av kondensatorerna på baksidan av Geforce RTX 3080 inte ska ses som ett tecken på hela grafikkortets kvalitet.

Typen av görs delvis av tillverkningskostnaden, så visst kan en del tillverkare snåla för att spara pengar och öka sina marginaler. Men även om strömdesignen på kretskortet. Så bli inte förskräckt om du kollar själv och ser lågkvalitetskondensatorer på just ditt kort.

Du uppdaterar drivrutinerna vi Geforce Experience-appen i Windows alternativt via Nvidias webbsajt här.