Logga in på webben med Face ID & Touch ID – kommer med Safari 14 / iOS 14

apple face id safari login shiny web

Med iOS 14 och webbläsaren Safari 14 kan du använda biometrisk inloggning på webben. Touch ID och Face ID finns redan i många appar till iPhone-serien – snart fungerar det även i webbläsaren.

De webbsajter och tjänster som vill använda Face ID och Touch ID för inloggning måste först bygga in stöd i sina system. Därefter kan användarna logga in snabbare och enklare – utan lösenord.

Eftersom många appar för iPhone redan använder biometrisk säkerhet så är tekniken väl utbredd idag. Det ökar chanserna att Apples nya säkerhetsfunktion får spridning.

För att använda Face ID och Touch ID på webbsajter behövs ett speciellt API från Apple. Mycket likt hur Google och Microsoft använder FIDO-standarden sen tidigare.

Innan funktionen kan användas måste tre steg kompletteras.

  1. Webbsajten måste bädda in stöd för inloggning med Face ID och Touch ID
  2. När en användare besöker sajten och loggar in normalt identifieras funktionsstödet
  3. Om sådant finns uppmanas användaren att aktivera Face ID och Touch ID direkt efter inloggning
  4. Nu kan den nya inloggingsfunktionen användas

Om du är en utvecklare eller bara är nyfiken så hittar du mer information i en 15 minuter lång Apple-video här

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.