Ljudproblem med iPhone 7 & iPhone 7 Plus – Apple stäms

Apple iPhone 7 Plus

Ljudproblem med iPhone 7 och iPhone 7 Plus. Så allvarliga är problemen att Apple fått en gruppstämning på halsen. Här förklarar vi vilka problem det gäller och hur stämningen påverkar dig.


Vem är det som stämmer Apple för ljudproblemen?

Det är en gruppstämning som lämnats in till en domstol i Chicago, USA.

I skrivande stund är det tre käranden som är namngivna och de har en grupp advokater i ryggen som driver ärendet tillsammans med dem.

Det officiella namnet på problemet i stämningen är ”Audio IC Defect” och

Vilka ljudproblem har iPhone 7 och iPhone 7 Plus?

Problemet som drabbar användare av iPhone 7 och iPhone 7 Plus kallas ”loop disease”.


Generellt handlar problemen om att högtalaren och mikrofonerna i mobiltelefonerna gradvis blir sämre, och tillslut slutar fungera hela för vissa.

Det gör att motparten vid samtal inte kan höra dig när du använder telefonen och Siri förstår inte dina röstkommandon.

Vad gör att iPhone 7 & iPhone 7 Plus har ljudproblemen?

apple iphone 7 sound chip

Anledningen till ljudproblemen är att ljudkretsen har lossnat från moderkortet i mobiltelefonen.

Vad det handlar om är att telefonens hölje sannolikt blivit lite böjt. Det har gjort att den fastlödda kretsen släpper och därmed tappar kontakten.

Samma problem drabbade iPhone 6 Plus – vars hölje var mycket svagare än det till iPhone 7 Plus. Då var det istället en krets för skärmen som gjorde att pekskärmen slutade fungera.

Hur känt är problemet hos Apple?

Enligt gruppstämningen är det här något som Apple är väl medvetna om.

Advokaterna som hjälper med gruppstämningen pekar bland annat på interna dokument från Apple som ska bevisa detta. Dessutom har många användare fått sina enheter reparerade gratis trots att de saknar garanti.

Hur påverkas jag om gruppstämningen lyckas?

Sannolikt inte överhuvudtaget.

Amerikanska användare av iPhone 7 och iPhone 7 Plus kan möjligtvis ha några kronor att hämta om stämningen blir lyckad för gruppen.

Här i Sverige lär vi inte påverkas alls. Så har du en av de berörda mobiltelefonerna och noterar ovan nämnda ljudproblem så får du ingen ersättning den vägen.

Däremot kan du kontakta Apples kundsupport i Sverige och påpeka problemet. Har du tur får du hjälp att felsöka och reparera ljudproblemet; om du har garanti eller Apple Care.

Du kan läsa stämningsansökan på Scribd.com.