LG OLED EX – 30% ljusstarkare än vanlig OLED

lg oled ex 1 2021

LG har presenterat nya generationens OLED EX. En skärmteknik som ska vara 30 procent ljusstarkare än traditionell OLED som används i dagens TV-apparater.

Nya OLED EX ska också göra det möjligt för tillverkarna att skapa TV-apparater med tunnare kanter och ge en bild som är mer naturtrogen än tidigare varit möjligt.


Läs mer: LG Soundbar S95QR – premium-modell med Dolby Atmos & smarta funktioner

EX står för Evolution och eXperience

OLED EX löser det kanske största problemet med dagens OLED-paneler. Och det är att ljusstyrkan inte överstiger låga 500 till 600 nits där mini-LED ståtar med mycket bättre 2 000 nits på sin höjdpunk.

lg oled ex 2 2021

Med hjälp av ett nytt material kallat ”deterium” kan varje enskild pixel öka ljusstyrkan med högre energieffektivitet.

Samtidigt används nya algoritmer (läs: matematiska beräkningar) som hjälper TV-apparaten att visa en mer korrekt bild med naturtrogna färger. Algoritmerna kan automatiskt identifiera hur pixlarna bör visa färger och anpassa bilden därefter.

Läs mer: Därför är LG OLED65CX & OLED55CX utmärkt till Xbox Series X och Playstation 5 (7 anledningar)

Kanterna kan minska från 6mm till 4mm

Redan idag är kanterna på moderna TV-apparater löjligt tunna. Ner till sex millimeter med dagens OLED-teknik. Vilket får sägas vara föredömligt tunt på alla sätt och vis.

Med OLED EX kan tillverkarna skala av ytterligare två millimeter – alltså ner till bara fyra millimeter. Enligt LG är det en beräknad förbättring som baseras på storleken 65 tum. Den exakta skillnaden kan vara något mer eller mindre med andra storlekar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.