Lenovo kan lämna Windows RT

lenovo-windows-rt-thinkpad

Windows RT är inte direkt populär på marknaden och det har fått flera tillverkare att dra öronen åt sig kring plattformen. Senaste aktören i raden som kan tänka sig att dumpa Windows RT är Lenovo, och det enligt ingen mindre än Nick Reynolds som är marknadsansvarig på datortillverkaren.

Enligt Reynolds finns ingen anledning till att ta fram RT-tablets då nya Intel Haswell kan matcha Qualcomms ARM-processorer i fråga om både batteritid och prestanda. Därmed är det mer logiskt att ta fram tablets med Windows 8 då fördelarna väger betydligt tyngre än nackdelarna.

Idag dominerar ARM-processorerna marknaden helt för smartphones och surfplattor, något som Intel vill ändra på med kommande Bay Trail-arkitekturen (Atom Z3770 ingår exempelvis i denna). Microsoft tror fortfarande på Windows RT, men frågan är hur väl det går utan marknadens stöd.

Surface RT 2 påstås vara under utveckling med en Qualcomm-processor under skalet. Det ska ge en rejäl förbättring jämfört med den Nvidia Tegra 3-krets som nuvarande Surface RT använder. Alla förbättringar är välkomna givetvis, men här underar jag om inte Microsoft borde tänka om och lägga ner RT-serien helt.

Vad tycker ni?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.