LastPass: Användare kan inte logga in (2FA-problem)

LastPass Logo 2023

Det fortsätter att storma kring lösenordstjänsten LastPass. Efter den allvarliga kritiken när tjänsten hackades tidigare under 2023 så kommer nu uppgifter om att användare inte kan logga in för att se sina inloggningsuppgifter.

Specifikt handlar det om användare som använder en autentiserings-app för ett extra lager med säkerhet vid inloggningen. Och anledningen är en uppdatering till tjänsten som LastPass släppte för inte så länge sedan. Här är allt du måste veta.

Vad har hänt?

Många användare av LastPass rapporterar att de inte kan komma åt sina lösenord mer.

Anledningen är en uppdatering till LastPass som skulle öka säkerheten för användarna. Säkerhetsuppdateringen tvingade alla användare att logga in till tjänsten på nytt. Den som har en autentiserings-app måste återställa den.

Och det är det senare steget som ställer till det. Trots full återställning av autentiserings-appen så kan användarna inte logga in.

Det här säger LastPass

LastPass har rört till det rejält för alla parter. Framför allt genom att släppa säkerhetsuppdateringen, men också genom att vägra hjälpa användarna att komma åt sina konton.

För att faktiskt få assistans så vill supporten att användarna är inloggade. Men eftersom de inte kan logga in från första början så får de inte heller hjälp. Det blir ett momtent 22 av situationen.

Vilka autentiserings-appar är drabbade?

Alla autentiserings-appar, eller 2FA-appar som de heter, som fungerar med LastPass är drabbade.

Det betyder bland annat populära alternativ som Microsoft Authenticator och Google Authenticator.

Även tjänstens egna LastPass Authenticator är drabbad.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.