Lås upp hemliga funktioner i Windows 11 med StagingTool

Windows 10 Windows 11
Unsplash,Tadas Sar

Microsoft har råkat läcka ett internt verktyg som kan låsa upp hemliga funktioner i Windows 11. Verktyget heter ”StagingTool” och det gör att du kan testa ofärdiga funktioner innan de är tillgängliga.

Det är inte ovanligt att Microsoft gömmer hemliga funktioner i operativsystemen. Och det är inte ovanligt att användarna hittar dem, men det gäller att veta vart man ska leta.

StagingTool låser upp hemligheter i Windows 11

Microsofts interna verktyg StagingTool är ett sätt att komma åt funktionerna. Och det läckte ut på internet under en kort stund innan företaget upptäckte missen och stängde ner den exponerade länken.

Det hindrade så klart inte skarpsynta från att hitta, ladda ner och sprida verktyget.

För att använda StagingTool måste du vara lite mer teknikkunnig än den vanliga användaren. Det krävs att du har kunskap om hur kommandotolken fungerar och du behöver veta specifika funktions-ID om det ska fungera.

Det finns andra verktyg som gör samma sak. Exempelvis ViveTool som Windows-entusiaster och teknikintresserade har använt för att hitta hemliga funktioner i flera år.

Det finns stora risker med StagingTool

Innan du springer iväg och försöker låsa upp hemliga, dolda funktioner i Windows så bör du förstå riskerna. Det är inte färdiga funktioner som du kommer att använda. De är inte beprövade av den stora massan och behöver mer utvecklingstid internt hos Microsoft.

Det betyder att du riskerar buggar som ställer till det. I värsta fall med dataförlust som resultat, om du använder ”fel” funktion. Ha det i åtanke.

Läs mer StagingTool i den här artikeln hos The Verge.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.