Lås upp dörrar & betala i bussen med Express Mode & iPhones

apple-iphones-2018-xr-xs-max

När Apple presenterade årets nya telefoner – iPhone XR, iPhone XS och iPhone XS Max – var det nog många som missade detaljen om Express Mode. Kontaktlös anslutning via NFC som även fungerar när batteriet är helt tomt.


Express Mode finns tillgänglig i alla tre nya modellerna från 2018. När det är aktiverat kan telefonen reservera en liten mängd batteri till kontaktlös anslutning via NFC. Exempelvis för inloggning med smarta lås, Apple Pay-betalningar och liknande.

Om Express Mode är aktiverat och telefonen är avstängd visas en liten Express Cards-symbol om du trycker på sidoknappen. Detta tillsammans med den klassiska ”ladda batteriet”-symbolen. Syns den för Express Cards kan du fortfarande använda NFC.

Om iOS inte körs på grund av att iPhonen måste laddas, så kan det fortfarande finnas tillräckligt med batteri för att göra Express Card-transaktioner.

Just idag kanske det är det viktigaste i varken iPhone XR, iPhone XS eller iPhone XS Max. Men i framtiden när kontaktlösa anslutningar med NFC breder ut sig till fler prylar och tjänster, då kan Express Mode vara en livräddare.

Här kanske vi bör tillägga också att det inte är alla NFC-tillämpningar som stöder Express Cards-tekniken. Så även om exempelvis bussen har kontaktlös betalning så kanske det inte fungerar med din nya iPhone ändå.


Under Apples stora evenemang i september 2018 när telefonerna presenterades listades stödet för ”Express Cards with power reserve” i ett litet antal länder. Stödet verkar dock nämnas till specifikationerna på alla marknader på Apples officiella webbsajt.

Läs mer om nyheten på AppleInsiders.