Lagat din iPhone 8 på ”fel” verkstad? Då kan skärmen sluta fungera

apple-iphone-8-iphone-8-plus

Om skärmen går sönder på din iPhone 8 eller iPhone 8 Plus bör du vara försiktig med hur du lagar den. Rapporter pekar på att nya iPhone-modeller kan bli permanent låsta om de repareras av verkstäder som inte är Apple-certifierade.


Enligt amerikanska sajten Vice har ett ospecificerat antal telefoner helt slutat fungera när skärmarna bytts av ocertifierad tredje part. Skärmarna rapporteras sluta reagera på beröring och stannar helt låsta.

Det här inte första gången som liknande problem med iPhone-telefoner rapporteras. Den som fått Touch ID reparerad av en verkstad fick tidigare se sin telefon sluta fungera. Något som snabbt fixades av Apple med en iOS-uppdatering.

Följer Apple sitt tidigare mönster kommer det sannolikt en uppdatering till iOS som löser problemen med låsta telefoner efter skärmreparationer. Frågan just nu är om Apple avsiktligt låser telefonerna för att tvinga alla serviceärenden till certifierade verkstäder. På så vis kan företaget ha full kontroll över hela processen.

Tips! Lämna aldrig din iPhone X till en ocertifierad verkstad. Telefonen är så komplicerad att reparera att du kan få en mycket dyr pappersvikt tillbaka i värsta fall. Om frontkameran går sönder är det bara Apple som vet hur den ska ersättas korrekt; du kan helt förlora Face ID-stödet med fel verkstad.


Nyare telefoner från Apple har visat sig allt mer avancerade att reparera. Problemen med skärmarna kan vara resultatet av den komplicerade process som ligger bakom tillverkningen.

Problemet är en speciell krets till skärmen som med en senare uppdatering till iOS börjat krångla med tredjepartsskärmar. Enligt uppgift tog det bara dagar innan skärmtillverkarna lyckades hitta en väg runt problemet, men för de som är drabbade blir det knepigt.

För att telefonernas skärmar ska börja fungera igen krävs att de öppnas och den berörda kretsen uppgraderas. Knappast den enklaste lösningen och garanterat inte den billigaste heller.