Ladda ned Windows 10 här – snabb & säker nerladdning

Windows 10 Dator Smartphone


Vill du göra en ren installation av Windows 10?

Tacksamt nog har Microsoft gjort det riktigt lätt för avancerade användare som vill installera Windows 10 utan att behöva uppdatera en gammal installation. Bara ladda ned de officiella iso-filerna direkt från Microsofts servrar – man behöver inte ens logga in med sitt Microsoft-konto.

När nedladdningen är klar kan iso-filerna användas för att installera Windows 10 i en virtuell miljö eller skapa installationsmedia. För den sistnämnda rekommenderar vi ett snabbt usb-minne istället för skiva då det är betydligt mer praktiskt och går snabbare.

Gratisprogrammet Rufus är ett fantastiskt verktyg som snabbt och enkelt ordnar en installationsfärdig ubs-sticka med Windows 10. Ladda ned programmet här och följ instruktionerna (glöm inte ladda ned iso-filen först).


Kontrollera följande när du kör programmet

  1. Att det valda filsystemet är NTFS
  2. Att rutan “Skapa startbar disk med” är ikryssad
  3. Att filen som ska användas är den du laddat ned från Microsofts hemsida

Använder man OS X är det istället Boot camp-assistent som gäller i mappen Övrigt via Launchpad. Ladda ned iso-filen, starta assistenten och följ instruktionerna steg för steg. Tänk på att ställa in så att Windows får minst 30 gigabyte utrymme men gärna betydligt mer än så.

För de allra flesta moderna datorer är det 64-bitarsutgåvan av Windows 10 som ska användas. Annars kan operativsystemet inte dra nytta av mer än fyra gigabyte internminne. Nedladdningen väger in på strax över tre gigabyte så finns inte fiberanslutning i huset är det dags att ta en kopp kaffe eller två tills filen är nedladdad.

Iso-filerna hittar ni på denna officiella webbsajt från Microsoft.