Kriminella utnyttjar Fortnite-succén – lurar dig att ladda ner falska Android-appar

Fortnite

Fortnite finns inte att ladda ner till Android riktigt än – men det hindrar inte cyberkriminella från att försöka lura ovetande att installera appar i sina telefoner.

  • I skrivande stund kan du INTE ladda ner Fortnite till Android
  • Du luras att ladda ner andra appar – kriminella tjänar pengar på dig
  • Epic Games och Malwarebytes manar till lugn
  • En riktigt, officiell version av Fortnite för Android är på gång

Fortnite har i runda slängar 40 miljoner spelare varje månad och har visat sig vara en extrem kassako för både Epic Games och Gearbox Software. Bara under april månad drog spelet in 296 miljoner dollar i rena intäkter till spelutvecklarna.

Och där det finns succéer så dyker det snart upp kriminella som vill ha en del av kakan. Något som även gäller Fortnite tyvärr. På YouTube finns just nu massor med videor som påstås visa hur man kan ladda ner Fortnite till Android – trots att appen inte är släppt än.

Vad som sker egentligen är att du lockas till att ladda ner andra, fullt legitima appar från Google Play Store. Och varje gång du gör det används en så kallad affiliatelänk som gör att ägaren till den tjänar pengar.

I värsta fall kan du hamna på en helt annat webbsajt än Google Play Store och ladda ner malware direkt i telefonen. Om det sker finns inga gränser för vilket otyg som kan ske med din data där.

Epic Games som är utvecklaren av Fortnite uppmanar alla till att ta det lugnt och avvakta en officiell lansering. Det gör också säkerhetsföretaget Malwarebytes som granskat hur YouTube-videorna sprider inkorrekta länkar till påstådda Fortnite-nerladdningar.

Om du ser reklam för Fortnite på Android idag – ignorera den. Det finns ingen app, du kan inte ladda ner den och hjälper bara kriminella att tjäna pengar. Undvik!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.