Xbox får inte VR-stöd – Microsoft bekräftar

Microsoft Xbox One S
Xbox One S

Går du och hoppas på att din Xbox-konsol ska få stöd för VR-headset i framtiden? Det kan du glömma nu, för Microsoft har bekräftat att de inte har några planer på VR-stöd.

  • Microsoft stoppar alla funderingar kring VR och mixed reality
  • Xbox One X är tillräckligt kraftig – får inte stöd ändå
  • Playstation VR såg aldrig någon större framgång hos den breda massan
  • Krävs bra hårdvara och många storspel som stöder VR för en succé

Nyheten kom tidigare i veckan när Microsoft-profilen Mike Nichols, CMO på företaget, intervjuades av webbsajten Gameindustry.biz. Där bekräftades att det inte finns några planer på stöd för varken virtual reality eller mixed reality.

Istället vill Microsoft fokusera på att ta sin befintliga VR-upplevelse med Hololens till PC. Även mobiltelefoner ses som ett bättre alternativ än spelkonsoler för VR och mixed reality.

Vårt fokus är primärt på upplevelser som du vill spela på din TV, och främst skulle vi vilja göra de upplevelserna mer tillgängliga.

Mike Nichols bekräftar i princip bara vad vi redan gissat eftersom VR inte varit speciellt framtonat hos Microsoft de senaste åren. Snarare tvärt om, virtual reality och mixed reality har fått mindre plats hos företaget.

Detta trots att andra Microsoft-profiler som Phil Spencer vid upprepade tillfällen lovat VR-upplevelser med Xbox-konsolerna. Först under 2016 där Spencer lovade ”high-end”-upplevelser med VR till Xbox One, och därefter mixed-reality till Xbox-enheter under 2018.

Nu sätter Mike Nichols spiken i den kistan och bekräftar att så absolut inte blir fallet.

Det är säkerhet med viss sort som nyheten når många läsare, men kanske är det rätt väg att gå för Microsoft. Playstation VR har inte lyckats få någon större fart till Playstation-serien; mycket på grund av ett extremt begränsat antal storspel som stöder VR-headsetet.

Xbox One X har sannerligen prestandan till att driva ett VR-headset – frågan är om det är framtiden vi vill att Microsoft fokuserar på, eller om det är något annat?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.