Kriminella bryter kryptovalutor med hackade mobiltelefoner

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Kriminella använder hackade mobiltelefoner för att bryta bitcoin och ethereum. Något som blivit allt vanligare i takt med att priserna på kryptovalutor skjutit i höjden de senaste månaderna Och din telefon kan vara drabbad.

Enligt säkerhetsföretaget Kaspersky Labs har en trojan hittats vars enda syfte är att bryta kryptovalutan Monero på mobiltelefoner. Trojanen är döpt till Trojan.AndroidOS.Loapi och är synnerligen otrevlig, både för telefonen och användaren.


Trojanen lägger enorm press på telefonens hårdvara och när Kaspersky testade att infektera en telefon i sitt laboratorium tog det bara två dagar för att förstöra hårdvaran de arbetade med. Pressen på telefonen blev så hård att batteriet började bågna och till slut brinna.

Trojanen installeras i telefonen från flera håll

Den vanligaste och kanske mest troliga vägen är via applikationer som hittats via osäkra källor på internet. Om du är oförsiktig och installerar en app från platser utanför Google Play Store finns en stor risk att skadlig kod letar sig in i telefonen.

Ett annat sätt är via annonser på osäkra servrar. Hackare tar över servrarna och placerar malware på dem så att de skickas till besökarna på webbsajter där annonserna visas.

Slutligen kan trojanen spridas via länkar som skickas i meddelanden till mottagarna via SMS. När de klickas på länken öppnas webbläsaren i telefonen och den skadliga filen laddas ner till mobiltelefonen. När användaren kör denna installeras trojanen i systemet.

bitcoin-cpu-crypto-currency
Bildkälla: Pixabay / BenjaminNelan

Allt vanligare med webbsajter som bryter kryptovalutor

Det är inte ovanligt att stöta på webbsajter med skript som körs för att nyttja din dator för att bryta kryptovalutor.

Vi har tidigare tipsat om hur webbsajter som The Piratebay gör det och påfrestningen på datorn kan snabbt bli hög om du landar på en sådan sajt. Inte sällan med 100 procent belastning på processorn eller grafikkortet.

Om du stöter på en webbsida med dåligt beteende kan du snabbt stänga denna, men det är inte lika enkelt att göra något med trojaner i telefonen. Fortfarande använder få antivirus i mobilen och koden som installeras motarbetar aktivt alla försök att stoppa den.

Dessutom är trojanen kapabel att göra mer än bara skaffa kryptovalutor åt skaparna.

Trojan.AndroidOS.Loapi kan exempelvis visa annonser och skapa SMS-prenumerationer på olika tjänster. Kräver en tjänst SMS-verifikation fixar trojanen det automatiskt i bakgrunden.

Webbsajten Securelist.com har mer information om trojanen för de som är nyfikna. Det är tämligen tekniskt men väl läsbart för de som vill ha mer förståelse för hur allt fungerar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.