Kraftigt förbättrad kamera i Iphone 6 – men slår den konkurrenterna?

apple-iphone-5

Uppdaterat 2014-09-10: Apple: Här är nya Iphone 6

Nästan Iphone-modell kan få en rejält förbättrad kamera med högre upplösning och optisk bildstabilisering.

Iphone 6 är en hett efterlängtad smartphone som väntas få de många förbättringar som Iphone 5S inte kunde erbjuda. Bland annat hoppas många på en större skärm med högre upplösning och en effektivare kamera.

Enligt de senaste uppgifterna från tillverkningsindustrin så kan Iphone 6 åtminstone få det sistnämnda – en förbättrad kamera – då det pratas om en ny sensor, effektivare optik och optisk bildstabilisering.

Redan idag anses Iphone-telefonerna vara något av det bästa på marknaden gällande mobilkameror, men det räcker inte vara bland de bästa för att kunna skapa rubriker. Man måste helt enkelt vara det absolut bästa, något som minst sagt är en utmaning med tanke på vilken konkurrens det finns på marknaden.

Befintliga Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z1 och Nokia Lumia 1020 är alla ruskigt bra sett till kameradelen och snart blir det ännu bättre med nya modeller på ingång. Sony Xperia Z2 och Samsung Galaxy S5 har 21 megapixel respektive 16 megapixel att erbjuda när de når butikerna, upplösningar som Apple visserligen inte behöver matcha men åtminstone kunna erbjuda något mer än de 8 megapixel som Iphone 5S har idag.

Detta har vi att vänta i Iphone 6

Vad är det då som vi har att vänta i Iphone 6? Jo, enligt de allra senaste uppgifterna kommer kamerasensorn att bli fysiskt större men samtidigt behålla sin nuvarande upplösning, alltså åtta megapixel. Det betyder att vi kommer få se en fortsatt god detaljåtergivning samtidigt som brushanteringen och prestandan i dåliga ljusförhållanden blir märkbart bättre.

Vidare ska bländaren öka från f/2.2 i Iphone 5S till f/2.0. Med det får vi något mer ljusinsläpp och ett marginellt kortare skärpedjup. Det sista är att vi även får optisk bildstabilisering direkt i optiken. Skarpare bilder i dåliga ljusförhållande och något som garanterat är efterlängtat av alla med en Iphone idag.

Sony, LG, Sharp

De företag som påstås stå bakom kameratekniken är Sony, LG och Sharp. Kamerasensorn är från japanska företagsjätten Sony, ett företag som har erkänt utmärkta sensorer på marknaden. De resterande komponenterna är framtagna av LG och Sharp. Safirglas kommer att användas för optiken i Iphone 6, något som redan används idag med Iphone 5S för att skydda optiken från repor och annat otyg.

Exakt vad som kommer från Apple i år återstår givetvis att se, men om ryktena stämmer kan Iphone 6 blir en riktig kamerahöjdare. Kanske skulle det vara bra om de höjde upplösningen till åtminstone 10+ megapixel för de där extra detaljerna, men viss klarar vi oss långt med bara åtta också.

Vilka kameraförbättringar vill Du se i kommande Iphone-modeller?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.