Här är nya Iphone 6 & Iphone 6 Plus

apple-iphone6

Iphone 6 är äntligen officiell efter månader med läckta bilder, lösa rykten och ändlösa påståenden.


Telefonen använder en 4.7-tumsskärm med upplösningen 1 334 x 750 pixlar med ett skyddande glas som Apple påstår är ”Ion strenghtened”. Med sin nya Retina HD-skärm har Iphone 6 hela 38 procent fler pixlar som ska ge bättre skärma och färgåtergivning än tidigare generationers Iphone.

Då skärmen är betydligt större och därmed svårare att hantera med bara en hand så har Apple implementerat funktionen ”Reachability mode” där hela skärmen kan flyttas upp och ner för enklare åtkomst. Man kan därmed nå även de översta knapparna på skärmen utan problem. För att aktivera läget dubbeltrycker man på Hem-knappen bara.

Tunnare & kraftfullare

Iphone 6 ståtar med en mer rundad design och profil på endast 6.8 millimeter. Det kan jämföras med Iphone 5s som är betydligt fyrkantigare och som är något tjockare med sina 7.6 millimeter.

Under skärmen hittar vi en kraftigt förbättrad SoC-krets – Apple A8. Den ska ha en 30 procent snabbare processor, 50 procent snabbare grafikkrets och samtidigt vara 50 procent strömeffektivare än Apple A7 som bland annat finns i Iphone 5s.

Kretsen är tillverkad i 20 nanometer och innanför skalet huseras hela två miljarder transistorer som tillsammans bygger upp en 64-bitarsarkitektur. Apple A8 ackompanjeras av nya medprocessorn M8 som blir ersättaren till befintliga M7. Här har man sett till att den nya generationens krets kan känna av om man går eller cyklar, det finns inbyggd barometer för korrekt nivåregistrering och mycket mer.

Supersnabb kamera

Iphone 6 använder sig av en nyutvecklad iSight-kamera vars kamerasensor visserligen behåller upplösningen på 8 megapixel och stannar i samma fysiska storlek som föregångaren i Iphone 5s – det stora nya är att Apple har lagt på fokuspixlar som fungerar likt fasdetekterande sådana till systemkameror. Det ska ge en betydligt snabbare autofokus samtidigt som optisk bildstabilisering ser till att hålla bilderna skarpa även i dåliga ljusförhållanden. Det finns även en effektiv ansiktsigenkänning för den som uppskattar det.

Eftersom Apple inte ökar storleken på sensorn så är pixelstorleken fortfarande 1.5µ och inte heller största bländaren på f/2.2 har ändrats (gällande största bländaren så heter det faktiskt så ju lägre siffra man pratar, minsta bländaren är ofta kring f/16 eller f/22).

Inspelning av video har förbättrats och Iphone 6 kan nu spela in i 1080p med 30 fps eller 60 fps som standard. Det finns även ett slow-mo läge i 240 fps för snygga effekter där rörelse är i fokus. Telefonens frontkamera har också förbättrats och det med en helt ny kamerasensor som släpper in 81 procent mer ljus än föregångaren. Det ger mindre brus i bilderna och lär uppskattas av alla som tar så kallade selfies.

Batteriet

Iphone 6 kan spela upp till 50 timmar med musik eller visa 11 timmars film på en laddning. Alternativt får man 11 timmars vanligt surfande, 14 timmars samtalstid över 3G eller standbytid på 10 dagar. Det kan jämföras med storebror Iphone 6 Plus som klarar 80 timmar musik, 14 timmar film, 12 timmars surf, 24 timmars 3G-samtal eller hela 16 dagars standbytid. Storskillnad alltså mellan de båda modellerna.

Iphone 6 får även 4G/LTE-stöd och ska klara upp till 20 olika band över hela världen. Det finns även stöd för VoLTE för den som uppskattar det. Äntligen har Apple dessutom inkluderat stöd för NFC (Near Field Communication) och det kan bland annat användas med nya betalfunktionen Apple Pay.

Priser

Iphone 6 börjar säljas på den svenska marknaden den 26 september och svenska priserna hittar ni här under. Närmare bestämt så kan man göra sin beställning från och med det datumet, så räkna med att det dröjer ytterligare några veckor innan telefonerna faktiskt börjar skickas.

iPhone 6 (4,7 tum)

16 GB: 6395 kr
64 GB: 7395 kr
128 GB: 8395 kr

iPhone 6+ (5,5 tum)

16 GB: 7395 kr
64 GB:8395 kr
128 GB: 9395 kr

Läs mer om Iphone 6 på Apples officiella webbsajt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.