Kommentera filer i Google Drive utan att öppna dem

google-drive-kommentera-office-preview

Google Drive har uppdaterats med stöd för att lägga till kommenterar till filer – utan att du behöver öppna dem. Det gäller initialt Microsoft Office-dokument, PDF-filer och bilder.

  • Kommentera och tagga direkt i förhandsvisningen
  • Dokument behöver inte konverteras först
  • Alla ändringar sparas direkt i filerna
  • Google säger att Microsoft har stor del i förbättringarna till Drive

Det som gör stödet så intressant är att filerna inte behöver konverteras till Docs, Sheets eller Slides som tidigare. Och alla ändringar du gör sparas automatiskt till filerna. Laddar du ner dem till datorn och öppnar i Office finns kommentarerna kvar.

För att lägga till en kommentar öppnar du filerna i vyn för förhandsvisning. Där kan du kommentera, tilldela andra uppgifter och tagga medarbetare. Andra som har tillgång till samma filer som du kan även svara på dina ändringar.

Företaget AODocs har testat det nya stödet i några månader och säger följande om hur det hjälper dem:

“We frequently use the comments feature in Google Docs and Slides when preparing specification documents, reviewing project proposals and creating marketing materials.

With commenting in Drive Preview feature, we can now extend the same collaboration, review and validation processes to Microsoft Office Applications, images and PDFs.”

I ett blogginlägg skriver Google att den nya funktionaliteten är ett resultat av företagets nära samarbete med Microsoft.

Google har även släppt ett tillägg för Outlook så att användarna snabbt kan lägga till sina Drive-filer i utgående e-postmeddelanden.

Microsoft lockar kunder från Drive till OneDrive

Samtidigt som Google och Microsoft samarbetar för att deras användare ska kunna arbetare smidigare mellan verktygen, så passar Microsoft på att försöka locka över Drive-användare till egna OneDrive.

Företag med minst 500 anställda och en prenumeration på Google Drive, Dropbox eller Box kan gå över till OneDrive kostnadsfritt under den återstående prenumerationstiden (som får vara maximalt tre år).

Ett lockande erbjudande för en del kan vi tro, men det är tydligt att Microsoft inte är redo att stänga dörren helt för samarbete med Google. De båda företagen kompletterar varandras tjänster och gör bäst i att fungera över respektive plattform, för användarnas skull.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.