Kommentarplattformen Disqus spårade norska användare

Kan tvingas betala 25 miljoner kronor i böter

disqus logo

Kommentarplattformen Disqus spårade användare utan deras vetskap. Nu riskerar det amerikanska företaget Zeta Global som äger plattformen mångmiljonböter i Norge.

Norska dataskyddsmyndigheten, Datatilsynet, meddelar att bötesbeloppet kan landa på 25 miljoner kronor efter att Disqus bedömts bryta mot GDPR-lagen.

Lästips: Apple sänker priserna på App Store i Sverige (maj 2021)

Enligt Datatilsynet har Disqus olovligen spårat norska internetanvändare på webbsajter som använder kommentarplattformen. Insamlad data har sedan delats med tredjepart för annonsvisning.

Datatilsynet bedömer intrånget som allvarligt och nivån för böterna sätts därefter.


Disqus har använts på flera stora webbsajter världen över. Bland annat norska och svenska nyhetssidor. Förutom att vara en kommentarsplattform så används Disqus för att visa annonser för sina användare.

Företaget bakom Disqus menar att de inte visste att GDPR-lagen även gäller i Norge. Och att deras handlingar har ett berättigat intresse, vilket enligt företaget gör att de inte borde få böterna.

Notera att böterna inte är tilldelade än då företaget har möjlighet att komma med kommentarer fram till den 31 maj 2021. Därefter kommer ett slutgiltigt beslut tas av Datatilsynet.

Läs mer på den officiella webbsajten för Datatilsynet här.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.