Kom igång med Chromecast Audio (spela ljud)

Google Chromecast Audio

Har du fortfarande en Chromecast Audio eller har du precis köpt en begagnad? Eller funderar du på att skaffa en? Då kanske du undrar om produkten fortfarande stöds av Google och hur den fungerar. Här är allt du behöver veta idag.

Så ansluter du Chromecast Audio

Här är en kort beskrivning av hur du använder Chromecast Audio:

 1. Anslut Chromecast Audio till din högtalare eller ditt ljudsystem med antingen en 3,5 mm ljudutgång eller en optisk digital ljudutgång.
 2. Anslut Chromecast Audio till ditt Wi-Fi-nätverk genom att använda Google Home-appen på din mobil enhet eller dator. Följ anvisningarna i appen för att konfigurera Chromecast Audio och ansluta den till ditt nätverk.
 3. Öppna en musikströmningstjänst som stöds av Chromecast Audio, till exempel Spotify, Google Play Musik eller Pandora, på din mobil enhet eller dator.
 4. Tryck på Cast-knappen (en liten rektangel med signalstyrkevågor som går ut från den) i musikströmningstjänstens app och välj Chromecast Audio som enhet för att strömma ljud till din högtalare eller ditt ljudsystem.
 5. Du kan också använda Google Home-appen för att styra volymen, pausa eller återuppta musiken och välja vilken högtalare eller vilket ljudsystem som ska spela upp musiken om du har flera Chromecast Audio-enheter anslutna till ditt nätverk.

Det är viktigt att notera att vissa musiktjänster kan ha en annan Cast-knapp och placerad på olika ställen i appen. Men generellt sett ska du leta efter en knapp som låter dig strömma ljud till en Chromecast-enhet.

Ett tips är att besöka Googles officiella supportsida här om du kör fast.

Konfigurera Chromecast Audio för bästa ljud

Här är stegen för att konfigurera Google Chromecast Audio:

 1. Anslut Chromecast Audio till din högtalare eller ditt ljudsystem med antingen en 3,5 mm ljudutgång eller en optisk digital ljudutgång.
 2. Anslut Chromecast Audio till ett eluttag med den medföljande strömadaptern.
 3. Ladda ner Google Home-appen till din mobil enhet eller dator och öppna appen.
 4. Om du inte redan har ett Google-konto, skapa ett genom att följa anvisningarna i appen.
 5. Följ anvisningarna i appen för att lägga till en ny enhet. Tryck på ”+” -ikonen i appen och välj ”Konfigurera enhet”.
 6. Välj ”Lägg till enhet” och välj ”Chromecast Audio” från listan över enheter.
 7. Appen kommer nu att söka efter Chromecast Audio-enheter i ditt nätverk. När den hittar enheten, välj den och följ anvisningarna på skärmen för att fortsätta konfigurationen.
 8. Använd appen för att ansluta Chromecast Audio till ditt Wi-Fi-nätverk genom att mata in ditt lösenord.
 9. Ge din Chromecast Audio ett namn så att du kan identifiera den i appen och välj den rum eller plats där den befinner sig.
 10. När du har avslutat konfigurationen kan du börja använda Chromecast Audio genom att öppna en musikströmningstjänst som stöds av Chromecast Audio, trycka på Cast-knappen och välja Chromecast Audio som enhet för att strömma ljud till din högtalare eller ditt ljudsystem.

Det är viktigt att notera att processen för att konfigurera Chromecast Audio kan variera beroende på vilken version av Google Home-appen du använder och vilken typ av enhet du använder. Men i allmänhet följer du de här stegen för att konfigurera enheten.

Strömma ljud till en Chromecast Audio

Så här strömmar (castar) du ljud till en Chromecast Audo:

 1. Anslut Chromecast Audio till din högtalare eller ditt ljudsystem och konfigurera enheten med Google Home-appen.
 2. Öppna en musikströmningstjänst som stöds av Chromecast Audio på din mobil enhet eller dator, till exempel Spotify, Google Play Musik eller Pandora.
 3. Tryck på Cast-knappen (en liten rektangel med signalstyrkevågor som går ut från den) i musikströmningstjänstens app eller webbläsarfönster.
 4. Välj Chromecast Audio som enhet från listan över tillgängliga enheter som visas i appen.
 5. När du har valt Chromecast Audio som enhet, börjar ljudet att spelas upp på din högtalare eller ditt ljudsystem. Du kan nu styra musiken från din mobil enhet eller dator som vanligt.
 6. Om du vill stänga av ljudet eller avbryta strömningen, trycker du på Cast-knappen igen och väljer ”Stoppa casting”.

Det är viktigt att notera att stegen kan variera beroende på vilken musikströmningstjänst du använder och vilken enhet du använder.

Det här är Chromecast Audio

Chromecast Audio är en trådlös streamingenhet som skapades av Google för att strömma ljud från en mobil enhet eller dator till en högtalare eller ett ljudsystem.

Den ansluts till högtalaren via en 3,5 mm ljudutgång eller en optisk digital ljudutgång och kan strömma ljud från olika musiktjänster som Spotify, Google Play Musik, Pandora och många fler.

Med Chromecast Audio kan användare spela upp musik på sin högtalare utan att behöva använda en fysisk anslutning som en aux-kabel eller Bluetooth-anslutning

Istället kan användare ansluta Chromecast Audio till sitt Wi-Fi-nätverk och styra strömningen av musik från sin telefon eller dator med hjälp av en app eller webbläsare. Chromecast Audio stöder också multiroom-ljud, vilket innebär att användare kan ansluta flera enheter till olika högtalare och spela samma musik överallt i hemmet.

Vad hände med Chromecast Audio?

Google meddelade i januari 2019 att de skulle sluta tillverka och sälja Chromecast Audio. Sedan dess har produkten utgått och är inte längre tillgänglig för försäljning från Google eller några återförsäljare.

Google har istället fokuserat på att integrera Chromecast-tekniken direkt i högtalare och ljudsystem från olika tillverkare, vilket gör det möjligt att strömma ljud trådlöst utan behov av en separat Chromecast-enhet.

Även om Chromecast Audio inte längre tillverkas, kan användare som har en enhet fortsätta att använda den för att strömma ljud trådlöst från sin mobil enhet eller dator till en högtalare eller ett ljudsystem.

Det är också värt att notera att det finns andra Chromecast-enheter som fortfarande finns tillgängliga, till exempel Chromecast med Google TV, som låter användare strömma både video och ljud till sin TV eller högtalare.

Linus Tech Tips berättar varför nya Chromecast med Google TV är riktigt bra.

Alternativen till Chromecast Audio

Det finns flera alternativ till Chromecast Audio för att strömma ljud trådlöst till en högtalare eller ett ljudsystem. Några av de vanligaste alternativen är:

 1. Chromecast: Google har en mängd nyare Chromecast-modeller som fungerar för att strömma musik. Alla funktioner som finns i Audio-modellen har bakats in i nyare enheter så att du får samma eller liknande funktionalitet. Det är dock inte alla modeller som har en 3,5mm-kontakt för vanlig hörlurskabel.
 2. Sonos: Sonos är en serie av högtalare och ljudsystem som kan strömma ljud från en mängd olika källor, inklusive Spotify, Apple Music och Google Play Musik. Sonos-systemet använder en egen trådlös teknik som kallas SonosNet, som kan strömma ljud till flera högtalare samtidigt i flera rum.
 3. Amazon Echo: Amazon Echo är en serie av smarta högtalare med inbyggd röstassistent (Alexa) som kan strömma ljud från en mängd olika källor, inklusive Amazon Music, Spotify, Pandora och många fler. Echo-enheter kan också anslutas till andra högtalare eller ljudsystem via Bluetooth eller en 3,5 mm ljudutgång.
 4. Apple AirPlay: AirPlay är en trådlös teknik som utvecklats av Apple för att strömma ljud från en iOS-enhet eller Mac-dator till en AirPlay-kompatibel högtalare eller ljudsystem. AirPlay stöds av många högtalare och ljudsystem från olika tillverkare.
 5. Bluetooth-högtalare: Bluetooth-högtalare är bärbara högtalare som kan anslutas till en mobil enhet eller dator via Bluetooth för att strömma ljud trådlöst. De flesta moderna mobil enheter och datorer stöder Bluetooth-anslutning och det finns många olika modeller av Bluetooth-högtalare på marknaden att välja mellan.

Dessa är bara några exempel på alternativ till Chromecast Audio. Valet av trådlöst ljudsystem beror på användarens preferenser och behov.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.