Hållbarheten på Chromebooks är låg

asus chromebook

Skolor rapporterar att bärbara datorer av typen Chromebook börjar fungera sämre efter tre år och uppmanar både Google och tillverkarna att ta tag i problemet.

US Public Interest Research Group (PIRG), en amerikansk ideell organisation som arbetar med frågor som rör konsumentskydd, folkhälsa och transporter, hävdar i en ny rapport att Chromebook-datorer inte verkar konstruerade för att vara hållbara på lång sikt.

Chromebooks har blivit ett populärt alternativ till bärbara datorer som kör Windows eller Mac OS, särskilt inom skolvärlden. Under det första året av covid-19-pandemin såldes 31 miljoner Chromebooks över hela världen. Många av dessa datorer köptes av skolor som nu, tre år senare, märker att flera av dem inte längre fungerar. Detta leder till stora mängder elektroniskt avfall och extra kostnader för skolorna.

US Public Interest Group menar att det stora antalet datorer som går sönder beror på flera faktorer. För det första är det ovanligt att Chromebook-tillverkare erbjuder reservdelar eller reparationsstöd för sina datorer. För det andra har dessa bärbara datorer inbyggda ”slutdatum” när deras mjukvarusupport upphör. Dessutom är vissa designval i datorerna svåra att både återanvända och reparera.

Alla sex tillverkare som vi undersökte gjorde icke-funktionella ändringar i ramarna på deras Chromebook 11 i sekventiellt släppta modeller som gjorde dessa delar inkompatibla från en modell till nästa.

PIRG

US Public Interest Group anser att Google bör åtgärda problemet genom att förlänga mjukvarusupporten för Chromebooks. Tillverkare som HP, Acer och Asus bör också se till att reservdelar är tillgängliga och att deras hårdvara är lättare att reparera. Det bör dock noteras att Google under förra året började erbjuda reparationsinstruktioner för några produkter.

Google kommenterar till Ars Technica att de fortsätter uppdatera systemen tills hårdvarubegränsningar gör det ”mycket svårt” att tillhandahålla uppdateringar. Företaget säger också att de samarbetar med sina hårdvarutillverkare för att i större utsträckning bygga enheter med återvunna och certifierade material som är enklare att reparera.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.