Kobo Clara 2E – en prisvärd läsplatta för alla

kobo clare 2e cut press 2022

Vi på Tekniksmart är ett stort fan av läsplattan Kobo Libra 2 – en modell som idag har fått en mindre, billigare syskonmodell i form av Clara 2E.

Kobo Clara 2E är en vattentålig läsplatta med 6-tumsskärm, stort lagringsutrymme på 16 GB och stöd för ljudböcker. En liten, praktisk och enkel följeslagare oavsett om du läser i sängen, på tåget eller vid poolkanten.

Här är det viktigaste du måste veta om Kobo Clara 2E.

6-tumsskärm med hög pixeltäthet

Skärmen är med sin höga pixeltäthet på 300 ppi rejält skarp och har stöd för ComfortLight Pro som underlättar för ögonen när du läser i rum med dåliga ljusförhållanden.

Skärmens ljusstyrka ändras enkelt precis som färgtemperaturen om du vill det.

Det finns stöd för både ljust och mörkt läge. I mörkt läge kan du justera kontrastförhållandet om du vill och få en perfekt, svart bakgrund med vit text.

Skärmtypen är Carta 1200 med upplösningen 1 448 x 1 072 pixlar. Pixeltätheten är 300 ppi vilket är standard på de flesta nya läsplattorna idag.

Kobo Clara 2E

Ljudböcker och biblioteksböcker

En stor fördel med Kobos läsplattor jämfört med Amazons Kindle-serie är att du kan låna böcker och läsa dem direkt på din läsplatta.

Allt du behöver är ett lånekort hos ditt lokala bibliotek (förutsatt att biblioteket erbjuder låneböcker av typen e-böcker).

Prata med ditt bibliotek för mer information och om du behöver guidning till hur det fungerar.

En annan bra sak med Clara 2E är stödet för ljudböcker. Med det interna lagringsutrymmet på 16 GB får du plats med upp till 75 ljudböcker. Du kan köpa dem via Kobos inbyggda butik eller från en tredjepart och ladda in dem i läsplattan via datorn.

Att spela ljudböcker är inte unikt för Kobos läsplattor (även Kindle Paperwhite (2021 har stöd för ljudböcker exempelvis).

Vattentålig design

Kobo Clara 2E är tacksamt nog rejält vattentålig precis dyrare som syskonmodellen Libra 2.

Med sin IPX8-klassning så kan läsplattan såväl tappas i badkaret som stå emot regn och vattenspill från ett glas om olyckan skulle vara framme.

Åtminstone om vi pratar sötvatten. Undvik alltid att få saltvatten även om dina prylar är vattentåliga; de är nämligen normalt inte gjorda för at klara saltvatten vilket ökar risken för skador med tiden.

Tänk på att vattentålighet alltid försämras med tiden. Din läsplatta kommer inte vara lika tålig mot väta efter några års användning som när du först plockade den ur lådan.

Tillverkad av miljövänliga material

Enligt Kobo är utsidan av Clara 2E tillverkad till 85 % av återvunnen plast. Av den mängden är 10 % plastmaterial hämtad från våra världshav.

Dessutom har förpackningen som läsplattan kommer i tillverkad av FSC-certifierat papper och är helt magnetfri. Du kan helt enkelt ta förpackningen och lägga den i pappersåtervinningen (glöm bara inte att ta ur läsplattan först!).

Priset

Prislappen är relativt högt satt till runt 1 500 kronor. Kobo Clara 2E kostar lika mycket som en Kindle Paperwhite (2021) med 8GB lagringsutrymme.

Du får rejält mycket läsplatta för pengarna du betalar, men i vår mening får du mer behållning av att lägga 300 kronor mer på storebrorsmodellen Libra 2. Visst kostar den mer, men den större skärmen är väldigt tilltalande och är absolut värd de extra hundralapparna.

Läs mer om Kobo Clara 2E hos Prisjakt här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.