Är Kindle (2022) vattentålig eller vattentät?

amazon kindle 2022 lasplatta 2
Foto: Amazon

De absolut flesta, nyare modellerna av läsplattor är vattentåliga för att åtminstone stå emot ett tapp i badkaret eller vatten från ett glas som vält. Men hur vattentålig är egentligen Amazon Kindle (2022)?

Så vattentålig eller vattentät är nya Kindle-plattan

Tyvärr måste vi säga att nya Kindle (2022) inte har någon officiell IPX-klassning, vilket betyder att den varken är vattentät eller ens vattentålig.

Det finns inga indikationer överhuvudtaget på Amazons officiella produktsida om att läsplattan skulle stå emot väta av något slag.

Därmed är Kindle (2022) svår att rekommendera om du exempelvis planerar att använda den i läsplattan, vid poolkanten eller på stranden.

Nämnvärt är också att gamla Kindle från 2019 inte heller är vattentålig, något just den modellen har kritiserats för i recensioner.

Lästips: Hur lång batteritid har Kindle (2022)? Här är svaret

Kindle-plattor som är vattentåliga

Om bristen på vattentålig design är något som oroar dig så rekommenderar vi att du kollar ett steg upp i Kindle-hierarkin. Utmärkta Kindle Paperwhite (2021) är inte bara vattentålig utan har även bättre skärm (som är större och har bättre belysning).

Kindle Paperwhite (2021) är IPX8-klassad och kan nedsänkas till 2 meters djup i upp till 60 minuter utan att ta skada. Men som ovan nämnt, nya Kindle (2022) är alltså INTE vattentålig.

Även Kobo Clara 2E eller Libra 2 är utmärkta alternativ om du inte nödvändigtvis behöver en Amazon Kindle-platta.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.