Här är nya Amazon Kindle (2022)

amazon kindle 2022 lasplatta 1

Amazon har äntligen uppgraderat den minsta och billigaste modellen i Kindle-serien. Med 2022 års modell får vi laddning via USB-C och en högupplöst e-ink-skärm som klarar 300 ppi – precis som många andra, rekommenderade läsplattor har idag.

Helt ny och förbättrad skärm

Den största nyheten med nya Kindle (2022) är utan tvekan skärmen. Precis som med 2019 års modell så är skärmen fortfarande på 6 tum, men istället för låga 167 ppi så är pixeltätheten mycket högre – nu äntligen 300 ppi.

Skillnaden betyder att texten blir mycket skarpare och är i linje med vad vi kan förvänta oss i en läsplatta från 2022.

Även om pixeltätheten är samma som i Kindle Paperwhite (2021) så skiljer sig skärmarna åt en del. Kindle Paperwhite-modellen har en större 6,8-tumsskärm vilket betyder att upplösningen är högre för att ge samma pixeltäthet.

amazon kindle 2022 lasplatta 2
Foto: Amazon

Längre batteritid och USB-C

Nästa stora nyhet är att vi äntligen får USB-C för att ladda det inbyggda batteriet. Tidigare modellerna i Kindle-serien har traditionellt använt microUSB, men på senare tid är det USB-C som gäller; även från närmaste konkurrenten Kobo.

Även batteritiden har förbättrats. Du får nu upp till 6 veckors användning på en laddning.

Den exakta tiden beror så klart på hur ofta och länge du använder din Kindle-platta. Oavsett så är 6 veckor ett stort lyft från förra modellen som bara klarar 4 veckor på en laddning.

Batteriet laddas från 0 till 100 % på cirka 4 timmar via en dator, eller på halva den tiden med en strömadapter på minst 9 watt.

Mer lagringsutrymme

Lagringsutrymmet för dina e-böcker har ökat och är nu hela 16 GB. Det betyder att du rent tekniskt får plats med tusentals digitala böcker.

Om vi räknar med att den interna mjukvaran tar ungefär 2 GB i anspråk så lämnar det 14 GB kvar åt dina egna filer.

En normal bok på Amazon har ungefär 300 sidor / 75 000 ord och väger in på 2,6 MB. Det gör att du får plats med ungefär 5 400 böcker, mer eller mindre beroende på den faktiska storleken.

Amazon Kindle 2022

Två färgalternativ

Om du vill köpa en Kindle (2022) så har du två färgalternativ att välja på.

  • Svart
  • Denim

Vi rekommenderar att du skaffar ett stabilt skal och helst ett skärmskydd av glas för att skydda din läsplatta. Du kanske inte ser färgen på din Kindle, men den är åtminstone mer skyddad mot stötar och slag.

Material och förpackning

En sista nyhet är att Kindle (2022) är ett steg mot användning av miljövänligare material. Amazon lyfter fram att stora delar av den nya läsplattan är tillverkad av återvunnen plast och magnesium.

Exakt hur mycket beror dock på vilken färg du väljer:

  • 75 % återvunnen plast i svart enhet
  • 30 % återvunnen plast i denim-enhet
  • 90 % återvunnet magnesium i enheten (båda färgerna)

Även förpackningen har miljön i åtanke. 100 % av enhetens förpackning är tillverkad av träfiberbaserade material från skogar som är ansvarsfullt skötta. Påstår Amazon åtminstone.

Priset

Och slutligen vill vi nämna prislappen. Kindle (2022) kostar 1 169 kronor om du köper läsplattan via Amazon.se.

Vill du ha en lite större läsplatta så rekommenderar vi Kindle Paperwhite som släpptes 2021. Visserligen med bara 8 GB lagringsutrymme och en högre prislapp på 1 539 kronor. Vi vågar dock mena att den större skärmen på 6,8 tum absolut är värt sina kronor. Den här finns även med 16 GB respektive 32 GB lagring om du är beredd att betala för det.

Kobo Clara 2E

Ett bättre alternativ

Vårt primära val är dock inte en Amazon Kindle om vi får välja, utan en Kobo-platta.

Kobo har nyligen släppt Clara 2E som är ett utmärkt alternativ i samma prisklass som Kindle Paperwhite (2021). Större 7-tumsskärm, 300 ppi, IPX8-klassad vattentålighet och 16 GB lagring – och dessutom kan du ladda ner böcker från nätet eller köpa dem från tredjepart om du vill det.

Du kan läsa mer om Kobo Clara 2E på Prisjakt här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.