Kidnappad 15-åring hittades med hjälp av Nintendo Switch

Nintendo Switch
Foto: iliya9, Unsplash

En Nintendo Switch-konsol hjälpte amerikanska polismyndigheten FBI att hitta en 15-årig flicka som blivit kidnappad.

Flickan rapporterades saknad den 3 augusti 2022 av en familj i delstaten Virginia, USA. Det rapporterar nyhetssajten ABC15 som skriver att de initiala försöken att hitta flickan var fruktlösa.


Trots en gedigen insats från såväl lokala bybor som den lokala polismyndigheten så gick det inte att hitta flickan. Vilket inte är så konstigt då hon egentligen var 320 mil bort – i Arizona.

Hemlig chatt med kidnapparen

Hon hade inte bara försvunnit, utan blivit kidnappad av den 28-åriga Ethan Roberts. Mannen hade chattat med flickan online och manipulerat henne så pass att hon lämnade sitt hem för att möta honom.

Varken flickans föräldrar, vänner eller myndigheterna hade någon som helst vetskap om chattarna med Ethan.

När sökningarna hade nått sitt slut och det inte verkade finnas någon som helst mer sten att vända på så kom ett oväntat tips. Vänner till flickan meddelade att hennes Nintendo Switch hade kommit online helt plötsligt.

Ethan hade – mot bättre vetande – låtit flickan ansluta sin Switch-konsol till hans WiFi. Anledningen? Hon ville kolla på YouTube och ladda ner ett spel.

Switch:ens onlinestatus avslöjade kidnapparen

Vad han inte visste var att hennes online-status omedelbart ändrades till ”online” så att vännerna såg det, och de kontaktade myndigheterna som med FBI:s hjälp kunde spåra spelkonsolen. Och den vägen hitta flickan.

Allt är anslutet, från Wi-Fi till LTE (Long-Term Evolution-enheter). En mobiltelefon, en iPad, en klocka, vad det än är – du kan använda de sakerna för att lokalisera människor.

Det tog elva dagar innan flickan till slut kunde hittas och fritas från kidnapparen.

Ethan Roberts dömdes till 30 års fängelse för en rad brott och domen föll i april 2023.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.