Apple och Amazon får miljardböter i Spanien

piggy bank pengar andre taissin unsplash
Foto: Andre Taissin, Unsplash

Apple och Amazon ska betala skyhöga 194,1 miljoner euro i böter. Det säger myndigheter i Spanien som påstår att bolagen har ett avtal som gör det i princip omöjligt för tredjepartsförsäljare att sälja Apples prylar på Amazon.

Avtalet skrevs under 2018 och resulterade i att mer än 90 procent av återförsäljarna av Apples produkter på Amazon försvann från butiken. Samtidigt ska Amazon ha stoppat EU-butiker utanför Spanien från att synas på den spanska sajten.

2,23 miljarder kronor i böter

Enligt spanska konkurrensmyndigheten ”Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia” (CNMC) så måste Apple betala 143,6 miljoner euro i böter medan Amazon kommer betydligt billigare undan med ”bara” 50,5 miljoner euro.

Omräknat blir det nästan 1,65 miljarder kronor för Apple respektive 580 miljoner kronor för Amazon.

Det är inte småsummor precis och båda bolagen har redan sagt att de tänker överklaga domen. De håller inte heller med förklaringen från myndigheterna till varför de ska bötfällas. Istället menar Apple och Amazon att de bara ville minska försäljningen av falska Apple-prylar.

Vi avvisar förslaget från CNMC att Amazon gynnas av att utesluta säljare från sin marknadsplats, eftersom vår affärsmodell just bygger på framgången för de företag som säljer via Amazon.

Att ”bara” vilja minska försäljningen av falska prylar låter så klart bra, men att samtidigt kasta ut 90 procent av Apple-återförsäljarna och samtidigt pressa upp priserna på Apples prylar låter inte lika skoj för konsumenten.

Amazon dolde Apple-säljare i söken

Ett annat påstående från CNMC är att Amazon medvetet minskade synligheten för Apples konkurrenter i söken på den stora marknadsplatsen.

Det betyder att Apple potentiellt fick större synlighet samtidigt som andra säljare inte syntes lika ofta – eller i värsta fall inte hade någon synlighet överhuvudtaget.

Vi kommer att bevaka nyheten och uppdatera artikeln i takt med att nya detaljer kommer i dagsljuset.

Via Engadget

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.