Apple GPT är en ny AI för chattbottar

Apple Logo
Bild: Jimmy Jin, Unsplash

Apple arbetar på en ny, generativ AI som internt kallas för ”Apple GPT”. Den används till chattbottar och bygger på en så kallad ”Large Language Model” kallad Ajax.

Den artificiella intelligens körs via Google Cloud och det är flera teams inom Apple som arbetar på AI:n. Minst ett team är inriktat på att adressera eventuella integritetsproblem kan dyka upp.

Oklart när och om Apple GPT släpps

Idag finns inga uppgifter som pekar på att Apple faktiskt planerar att släppa ”Apple GPT” publikt. När andra storföretag som Meta, Google och Microsoft arbetar aktivt och öppet med AI så har Apple valt att stå tillbaka i det tysta.

Faktum är att Apple till och med har förbjudit sina anställda att använda AI-tjänster från tredje part, exempelvis ChatGPT. Det är nog ingen högoddsare att Apple vill minimera risken för informationsläckor om exempelvis kommande produkter.

En AI som använder en egen-tränad modell är däremot betydligt mindre riskfylld och kan nyttjas på ett säkrare sätt av Apples anställda. Utan risken att något läcker utanför bolagets nät av säkerhetsåtgärder.

AI-arbetet leds av Craig Federighi

Det är två personer inom Apple som leder AI-arbetet. Den ena är Craig Federighi som bland annat ansvarar för mjukvaran inom Apple.

Han arbetar tillsammans med John Giannandrea, tidigare anställd på Google som ansvarig för AI och sökmotorn.

Givetvis är även Apples VD Tim Cook involverad och han har tidigare sagt att företaget tittar mycket noga på utvecklingen kring artificiell intelligens. Utan att avslöja något arbetet bakom kulisserna, så klart.

Stor nyhet om Apple & AI under 2024

Vi vet sen tidigare att Apple planerar ett större avslöjande under 2024 som kan visa vad företaget har arbetat på under det gångna året.

Det är dock högst oklart vad det kan vara, men en rimlig gissning är stora förbättringar till den digitala assistenten Siri. Kanske även smartare tangentbord i iOS och iPadOS.

Via The Verge och Bloomberg

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.