Byta batteri på din Nintendo Switch – snart kan du (nya regler)

Nintendo Switch
Foto: Erik Mclean, Unsplash

EU kräver att handhållna spelmaskiner konstrueras så att användarna kan byta det inbyggda batteriet helt själv. Det betyder att Nintendo kommer att tvingas ändra designen på kommande Switch-konsoler så att de möter de nya kraven.

Målet med det nya kravet är att minska elektronikavfallet. Och redan från den 1 januari 2027 så måste tillverkarna följa det stärkta regelverket – och tillhandahålla möjligheten till enkelt batteribyte i hemmet.

Idag är det i princip omöjligt för en vanlig konsument att öppna en Nintendo Switch Steam Deck eller Asus ROG Ally utan att riskera att något går sönder. I vissa fall krävs specialverktyg och i andra är det bara allmänt knepigt att få av baksidan på ett sätt som gör att alla plastdelar är fortsatt intakta efteråt.

Nintendo försvårar för batteribyte i Switch-serien

Den som haft en Nintendo Game Boy eller Game Boy Color vet hur enkelt det var att ersätta batterierna. Ta ur de standardiserade AA-batterierna, sätt i nya och fräscha batterier, klart! Med 2DS och 3DS blev det lite knepigare när AA-batterierna byttes ut, men inte mycket värre än att de flesta klarade det.

När Switch-konsolen introducerades blev det därmot mycket värre och Nintendo har envist bitit sig fast vid en design som försvårar för konsumenten som vill byta batteriet själv.

När EU:s nya krav slår igenom med full kraft så betyder det inte att Nintendo (och de andra tillverkarna) måste göra något åt sina befintliga modeller. Däremot kommer alla kommande enheter att behöva möta kraven för att kunna säljas i något land som befinner sig inom EU:s gränser.

Apple iPhone 14 Lila
Foto: Thai Nguyen, Unsplash

Nya kravet är bara ett i mängden

Det här är inte första gången som elektronikbranschen påverkas stort av nya regler från EU.

Vi vet sen tidigare att Apple har gnisslat tänder rejält över kravet på USB-C i kommande mobiltelefoner.

Och rätten att reparera sina prylar själv hemma är en annan detalj som Apple inte tycker speciellt väl om. Företaget tillhandahåller speciella kit för att byta batterier i exempelvis iPhones, men för de absolut flesta är det bättre att lämna in telefonen och betala sig ifrån besväret.

Gäller en stor mängd batterityper

Det är så klart inte bara batterier i bärbara spelmaskiner som omfattas av EU-kravet.

Omfattningen gäller alla batterier, inklusive alla bärbara avfallsbatterier, elbilsbatterier, industriella batterier, start-, belysnings- och tändningsbatterier (SLI-batterier) (används mestadels för fordon och maskiner) och batterier för lätta transportmedel (t.ex. elcyklar, el-mopeder, el-scooters).

En viktig detalj är att batterier för lätta transportmedel inte nödvändigtvis ska kunna ersättas av konsumenten själv. Istället nöjer sig EU med att kräva att en oberoende professionell reparatör eller verkstad ska kunna göra det. Apple kan exempelvis i det här fallet inte kräva att en licensierad verkstad gör det (om de hade sålt elcyklar och el-scooters vill säga).

Då börjar nya batterikraven att gälla

Den 1 januari 2027 träder nya batterikraven i kraft. Alla nya prylar som släpps efter det datumet måste följa de nya reglerna för att få säljas inom EU:s gränser.

Via Gamespot

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.