Kan någon av EA:s fotbollsspel bli en stor e-sportstitel och konkurrera med LoL?

flaming soccer pixabay 0fjd125gk87
Foto: 0fjd125gk87, Pixabay

EA Sports är kända för sina avancerade multiplayer-spel inom fotboll, och dessa spel blir allt mer populära. Ändå ser vi inte så mycket av dessa spel bland e-sporter. Istället är välkända TV-spel som Counter Strike och League of Legends de vanligast förekommande. Detta kan kännas lite paradoxalt. E-sport står trots allt för elektronisk sport, och vilka spel är mer sportlika än EA Sports fotboll-spelserier.

Varför har EA:s fotbollsspel ännu inte nått status bland e-sporten? Varför är LoL och Counterstrike fortfarande populära? Sist men inte minst, kan någon av EA:s fotbollsspel bli en stor e-sportstitel och konkurrera med LoL? Vi kan inte förutspå framtiden, men vi kan estimera spelens framtid baserat på hur läget ser ut idag.


Vad menar vi med fotboll som e-sport?

Det går idag redan att streama fotboll på många bettingsajter. Detta är dock inte samma sak som att spela någon av EA:s fotbollsspel. EA Sports har idag publicerat flera fotbollsspel som FIFA, Madden NFL och NBA Live. I dessa spel kan man alltså spela fotboll virtuellt.

Med e-sport menar vi ett multiplayer-spel som håller samma typ av status som vanliga sporter. Som vanliga sporter hålls turneringar inom dessa spel och deltagarna som tävlar är ofta seriösa utövare. Dessa esportare precis som i vanliga sporter, har tränat många år för att bygga upp talangen som krävs.

law text book pixabay spotsoflight
Foto: Spotsoflight, Pixabay

Vid produktion av EA Sports mest populära TV-spel inom fotboll vid namn ”FIFA” uppstod en del juridiska konflikter. De var bland annat tvungna att byta namn på spelet till ”EA Sports FC”. De har tidigare haft avtal men kunde inte komma överens om ett nytt sådant. EA kommer därför behöva byta namn på spel vid år 2023 till något annat än FIFA.

Utöver titeln på spelen så har också EA sports även varit blåsvädret och hamnat i konflikt med Zlatan Ibrahimovic. EA Sports använde fotbollsspelarens namn och varumärke i spelet, utan till synes något godkännande från Zlatan.

Målgruppen är en avgörande faktor

En av anledningarna till att EAs TV-spel ännu inte blivit en e-sport i stor skala har delvis att göra med användarbasen. Om man ser på de mest populära titlarna idag inom e-sport så är det huvudsakligen Counter Strike och LoL.

Dessa spel var mest populära för 10-15 år sedan och är idag inte alls lika populära som de var då. Ändå är de fortsatt de mest populära titlarna just när det gäller e-sport. Anledningen är enkel – de som spelade LoL och Counter Strike när dessa spel var som mest populära är idag vuxna, och de som än idag spelar LoL och CS har nu blivit seriösa utövare.

Vi kan förvänta oss en liknande trend med fotbollsspelen hos EA Sports. I framtiden kommer de som spelar idag att gå från vanliga spelare till professionella utövare. Vi kan därför räkna med att EAs fotbollsspel i framtiden kommer få samma position som LoL och CS har just nu.

Hur framtiden ser ut för EAs fotbollsspel

EAs fotboll-spelserie är redan en av de mest populära bland TV-spel. Den enda anledningen till att dessa spel ännu inte uppnått hög status bland e-sporter har att göra med dess unga användare. Det finns helt enkelt inte användare som har spelat i flera års tid och blivit professionella spelare än. Vi tror dock att det kommer ändras med tiden. EA har vissa utmaningar de behöver ta sig igenom. De kan exempelvis inte likna riktiga sporter för mycket. Annars riskerar de att bli stämda och förda till rätten. De har redan haft juridiska dilemman där de inte kunde ha Zlatan Ibrahimovic som karaktär och inte längre kunde heta FIFA. Bortsett från dessa problem borde spelen inte ha några svårigheter med att fortsätta växa.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.