Jämföra elpriser? här hittar du enkelt bästa priset

laptop computer mac john schnobrich unsplash
Foto: John Schnobrich, Unsplash

Att jämföra elpriser behöver inte vara krångligt eller svårt. Genom att kunna jämföra både elbolag och elpriser samtidigt går det att hitta bra erbjudande. Sedan år 1996 är elmarknaden avreglerad och det råder fri konkurrens mellan elbolagen.

En del hushåll betalar onödigt mycket för el varje månad, framför allt teknikintensiva hushåll. Genom att själv välja elbolag och elavtal går det att spara en hel del pengar varje månad. Om du jämför elpriser kan du enklare hitta det avtal som matchar hushållets behov. 

Beroende på hur hushållet konsumerar el kan det finnas bättre avtal och smarta elbolag. Att kunna följa sin konsumtion via applikationer eller koppla ihop med smart teknik blir allt vanligare. Därför går det att välja preferenser vid jämförelse. Det gör att det teknikintensiva hushållet lättare kan hitta rätt elbolag lättare.

Så här jämför du elpriser enklare

Det är inte svårt eller komplicerat att jämföra olika elavtal hos elbolagen. Genom att använda en jämförelsesida kan du få fram bästa priset med hjälp av ditt postnummer och ange förbrukning. Du kan även ange olika preferenser för elavtal. Det kan exempelvis vara miljövänligare elproduktion.

För att få fram elförbrukning och nuvarande pris räcker det med att ta fram elräkningar från tidigare månader. Glöm inte att jämföra även avgifter och eventuella påslag hos nuvarande elbolag. Med en jämförelsesida kan du även få fram rabatter som en del elbolag ger till nya kunder.

Att jämföra elpriser gör det möjligt att välja mer aktivt. I samband med en flytt kan det vara extra lönsamt att jämföra nya elavtal och elbolag. Det kan finnas fler elbolag som kan leverera till bättre pris till den nya adressen. Innan ett byte av elbolag och avtal är det även viktigt att kontrollera eventuell uppsägningstid.

Fast eller rörligt pris? En vanlig fråga hos konsumenter

Både företag och privatpersoner har märkt av de kraftigt ökade elpriserna som har nått rekordnivåer. Det är därför många som undrar om det är bäst med rörligt eller fast elpris. Rådande osäkerhet på elmarknaden gör det svårt att svara på frågan.

Elbolaget har alltid en marginal gentemot konsumenten. Det fasta elpriset har i de flesta fall ett högre påslag för att elbolagen ska minska risken för förluster. Under hösten är det inte ovanligt att priserna går upp därmed blir både fast och rörligt pris dyrare.

Historiskt har det varierat vilket som är mest lönsamt. Många gånger har ett rörligt elpris varit mer lönsamt om man slår ut det över tid. Samtidigt har fast elpris varit lönsamt vissa år. Med ett fast elpris är det lättare att känna sig trygg när det är oroligt på elmarknaden. Med ett rörligt elpris går det att dra nytta av när elpriserna sjunker.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.