iTunes döps om till Music med macOS 10.15

apple-itunes-12-7

När Apple släpper macOS 10.15 följer det med en ny, fristående app för musiktjänsten Music. Och om vi ska tro de senaste uppgifterna så bygger den i princip på gamla iTunes.


Med tanke på att iTunes är skarpt ogillad av många för sitt gamla utseende och klumpiga innehåll så är det knappast en positiv sak. Om vi bortser från att många redan är vana vid gränssnittet idag.

Förhoppningarna har varit att Apple skulle använda Marzipan-teknologin för att göra en gemensam app för iOS och macOS. Men så kommer alltså inte bli fallet. Det fortsätter vara separata appar för iOS och macOS framöver.

Det betyder bland annat att macOS-appen fortsätter med funktioner som smarta låtlistor, avancerad hantering av musikbibliotek och synkronisering med iOS. Även stöd för att läsa och skriva till CD-skivor ska finnas i musikappen.

Sista steget i utvecklingen av iTunes

Enligt webbsajten 9to5mac kommer Music-appen att vara den sista delen av en större utveckling av iTunes.


När iTunes 12.7 släpptes var det med stor fokus på musik, filmer, TV-serier, podcasts och ljudböcker. Med macOS 10.15 får alla mediatyper sina egna, separata appar, med iTunes i spetsen som en omdesignad och omdöpt Music-app.

Om Apple tänker fortsätta ge stöd åt gamla iTunes när förändringen kommer i höst återstår att se. Men det vore logiskt om Apple åtminstone för en tid håller iTunes vid liv av legacy-skäl för avancerade användare.

Frågan är nu hur användarna kommer att reagera. Vad tycker du om förändringen som är på gång? Skriv en kommentar och berätta!